Kan uppgifter från tidigare arbetsgivare utgöra förtal?

FRÅGA
Hej min förra arbetsgivare har ringt upp till det jobb jag nu sökt. Och jobbet var klart men hade inte hunnit skrivit på arbetsavtalet ännu. Och nu ringde dom upp och sa att hon (min förra arbetsgivare) hade ringt och sagt saker om mig så jag inte fick jobbet då undrar jag om detta går under förtal?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det är mycket möjligt att det kan vara frågan om ett förtalsbrott. Enligt lagtexten ska den som utpekar någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning dömas för förtal (5 kap 1 § Brottsbalken). Det skulle här vara möjligt att i en domstol argumentera för du (pga. dessa uppgifter) blivit utsatt för andras missaktning och därmed blivit sedd som en "sämre" människa, och tack vare detta inte fått detta nya jobb.

Svaret på din fråga är alltså att det (beroende på uppgifterna från din tidigare arbetsgivare) kan röra sig om ett förtal. Dock är det här viktigt att påpeka att det alltid är svårt och kräver mycket energi att verkligen bevisa att ett förtalsbrott ägt rum. Vid förtal är du också din egen åklagare dvs. det är du som ansvarar för utredningen, vilket naturligtvis både tar tid och kostar pengar. Detta är bra att ha i åtanke innan man inleder en process kring ett eventuellt förtalsbrott.

Hoppas du känner dig nöjd med svaret på din fråga!

Sebastian Näslund
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Ärekränkning, 5 kap. BrB (904)
2020-01-31 Kan en fråga ställd på ett allmänt forum utgöra förtal?
2020-01-30 Förtal på grund av dålig referens
2020-01-30 Kan lögner från son och hans fru utgöra förtal?
2020-01-30 Är det förtal när styvmor påstår stöld som inte ägt rum?

Alla besvarade frågor (77176)