Kan umgängessabotage leda till att barn inte ska ha umgänge med saboterande föräldern?

2017-05-18 i Vårdnadstvist
FRÅGA
Jag undrar, ifall barn manipuleras emot ena föräldern av den andra föräldern, kan det vara grund för att det ej ska finnas umgängesrätt?
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga.

Ja, att en förälder manipulerar ett barn att tycka illa om och inte vilja träffa den andra föräldern kan i vissa fall vara grund för att det inte ska finnas umgängesrätt.

Det hänger ihop med att domstolen ska beakta barnets behov av en god kontakt med båda sina föräldrar i en vårdnads-, boende-, och/eller umgängestvist (6 kap. 2 a § föräldrabalken). Så kallat umgängessabotage kan därför leda till att domstolen beslutar att barnet och den saboterande föräldern inte ska ha något umgänge. I varje enskilt fall måste dock alla individuella omständigheter beaktas. Det gör att om t.ex. ett barn har bott länge hos den umgängessaboterande föräldern kan det leda till barnet får bo kvar där ändå. Det beror på att domstolen kan komma fram till att det är för stor omställning för barnet att flytta till den andra föräldern. Domstolen utgår även ofta från att det nästan alltid är bäst för ett barn att ha god kontakt med båda sina föräldrar. Om det inte finns en allvarlig risk att barnet kan komma att fara illa hos den ena föräldern eller umgängessabotaget är mycket allvarligt kan det i så fall bli fråga om umgänge med stöd av en kontaktperson. Det är vanligare vid umgängesproblem än att det inte blir något umgänge alls.

Hoppas detta besvarar din fråga, annars är du välkommen att höra av dig igen.

Med vänlig hälsning,

Caroline Orava
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Vårdnadstvist (880)
2021-11-23 Vad kan man göra för att ensam få fatta beslut för ens barn?
2021-11-21 Kan man undgå att båda föräldrarna behöver skriva på för angelägenheter som rör barnet vid gemensam vårdnad?
2021-11-11 Umgängessabotage vid gemensam vårdnad?
2021-10-31 Grund för ensam vårdnad

Alla besvarade frågor (97388)