Kan sambos arvingar få rätt till del i bostaden vid sambons bortgång?
Hej! Min mor är sambo med en man som är svårt sjuk. De har inga gemensamma barn. De bor i ett hus tillsammans men hon står på huset samt lånet. Vad händer när han dör? Kan hans barn kräva något av huset? Att hon måste köpa ut dem eller liknande? Vilka rättigheter har hans barn mer än hans saker?
Lawline svarar
Hej,
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Det beror på om din mamma och hennes sambo förvärvat fastigheten för gemensamt bruk eller om din mamma ägde och bodde i fastigheten innan de flyttade ihop.
Om fastigheten inte var menad att utgöra din mors och hennes sambos gemensamma bostad utan hon köpte den för att bo i den själv (innan de blev sambos) räknas den inte som samboegendom och ska inte ingå i bodelningen vid din mors sambos död.
När ett samboförhållande upphör ska bodelning ske om någon av samborna begär det. Samboegendomen ska då fördelas mellan de båda samborna (8 § sambolagen). Samboegendom utgörs av den gemensamma bostad och bohag som förvärvats för gemensam användning (3 § sambolagen). Det som återstår av samboegendomen efter avdrag för eventuella skulder ska läggas samman och sedan delas lika på de båda samborna (14 § sambolagen). Eftersom sambor inte har någon lagstadgad arvsrätt kommer din mammas sambos del, efter bodelning, tillfalla hans arvingar. Att din mor står på huset och lånen spelar alltså ingen roll om det förvärvats för deras gemensamma användning, utan sambons arvingar har rätt till halva bostaden och hälften av bohaget som utgjort samboegendom och ingått i bodelningen. Avslutningsvis kan tilläggas att fördelningen kan bli annorlunda om de fördelat tillgångarna genom samboavtal eller testamente. Notera dock att hans arvingar alltid har rätt till sin laglott, som utgör halva arvslotten.
Hoppas detta var svar på din fråga!
Vänliga hälsningar