Kan sambo adoptera den andra sambons barn?

2017-08-28 i Adoption
FRÅGA
Hej. Jag har en dotter på 6år som jag har ensam vårdnad om. Min sambo (ej gifta) sedan 4 år tillbaka vill adoptera henne. Den biologiska fadern finns inte med i bilden sedan ca 5 år tillbaka.Hur går vi tillväga för en adoption?Måste vi vara gifta? Hur länge i så fall?Mvh
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Adoption regleras i 4 kap. föräldrabalken (FB).

En make får med den andra makens samtycke adoptera den andra makens barn (4:3 FB). Detta gäller dock enbart för makar, då endast makar kan adoptera gemensamt (4:4 FB). Vid en adoption klipps alla band till de biologiska föräldrarna, men ett undantag från detta görs när den ena maken adopterar den andra makens barn, då ska barnet ses som makarnas gemensamma barn (4:8 FB).

Alltså innebär detta att om din sambo skulle adoptera din dotter skulle det leda till att han ses som förälder och i juridisk mening klipps alla band till de biologiska föräldrarna. Detta skulle innebära att du skulle förlora din rättsliga ställning som förälder, eftersom att sambor inte får adoptera gemensamt. För att detta inte ska hända måste ni alltså gifta er först och sedan kan din sambo adoptera din dotter och då kommer ni båda att ses som förälder och din dotter som ert gemensamma barn.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Johanna Ambjörn
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Adoption (599)
2021-07-21 Kan man adoptera utländska vuxna över 18 år?
2021-07-05 Kan man adopteras i vuxen ålder och vad innebär det i så fall arvsrättsligt?
2021-06-22 Ärver adoptivbarn sin biologiska mamma?
2021-06-11 Kan min son adopteras trots att hans biologiska pappa motsätter sig detta?

Alla besvarade frågor (94330)