Kan pappa göra mig arvlös?

2017-11-18 i Särkullbarn
FRÅGA
Hejsan!Min fråga är min far och hans fru har vad jag förstått skrivit lägenheten och landstället på frun. Jag är hans enda barn från tidigare äktenskap. Och med den nya frun har han två barn. Är detta ett sätt att göra mig arvlös att skriva frun som ägare till allt helt plötsligt det var inte så tidigare?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Det är svårt för mig att spekulera kring varför de skrivit lägenheten och sommarhuset på din pappas fru. Ibland görs sådant för att säkra någon annans ekonomiska förhållande vid en separation, eller om man ska bilda eget företag och inte vill att ens boende ska tas i anspråk om företaget går i konkurs.

Enskild egendom eller giftorättsgods?

Om din far skulle gå bort innebär inte det att lägenheten och sommarhuset inte ingår i arvet. Om din far dör kommer man först genomföra en bodelning och i den bodelning kommer allt giftorättsgods delas på hälften mellan din far och hans fru.

Allt som inte är enskild egendom är giftorättsgods och kommer bodelas (7 kap 1 § Äktenskapsbalken). Lägenheten och sommarhuset kommer alltså ingå i arvet om de inte skrivit att egendomarna ska vara fruns enskilda egendom genom äktenskapsförord eller testamente (7 kap 2 § Äktenskapsbalken). Har de inte skrivit ett villkor om enskild egendom behöver du inte oroa dig över att lägenheten och sommarhuset inte skulle ingå i arvet. Sammanfattningsvis får inte äganderätten någon betydelse vid äktenskap, då allt som inte är enskild egendom kommer delas mellan makarna.

En bröstarvinge har alltid rätt till arv

Du behöver inte oroa dig för att bli arvlös! I Sverige kan man inte göra sitt barn arvlös då ens barn alltid har rätt att kräva ut sin laglott enligt lag. Din laglott utgörs av halva arvslotten (7 kap 1 § Ärvdabalken). Din pappas kvarlåtenskap (det han lämnar efter sig, efter att det skett en bodelning mellan han och hans fru) skulle delas på 3, om han har 3 barn. Du har då alltid rätt till 1/6 del. Så länge det finns ett arv att dela ut, har du alltid rätt till en del motsvarande din laglott!

Särkullbarnets särställning

Som jag förstår frågan är din mamma från din pappas tidigare äktenskap. Detta gör dig till vad lagen kallar ett särkullbarn. Det får konsekvensen att ditt arv inte omfattas av din pappas frus rätt till arv före barnen. Du kan alltid kräva ut din del direkt (3 kap 1 § Ärdvabalken). Frun kommer ärva före dina halvsyskon med fri förfoganderätt, vilket innebär att de får ut sitt arv från sin pappa när hon går bort. Du kan också välja att avstå arvet tills frun går bort, då kommer du få ta del av din pappas arv vid hennes bortgång, i kvot form (3 kap 9 § Ärvdabalken). Detta menas att du får ut samma procentandel, men inte nödvändigtvis samma penningsumma. Hon kan under den tiden konsumera en del av det.

Sammanfattningsvis kommer du få ut ditt arv direkt efter din pappas bortgång, och skulle han testamenterat egendom till sin fru kommer du alltid ha rätt till din laglott. Om all egendom är fruns enskilda egendom drabbar det ditt arv men av din fråga verkar det endast som att de skrivit henne som ägare.

Lycka till!

Om du vill ha mer rådgivning är du mer än välkommen att vända dig till några av våra andra tjänster:

- Gratis telefonrådgivning, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 2.

- Ställ en expressfråga och få garanterat svar inom tre dagar för 995 kr, klicka här

- Ställ en expressfråga och få garanterat svar inom 24 h för 1495 kr, klicka här

- Boka tid med en jurist för 1677,50 kr/h, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 1.

Med vänlig hälsning,

Natalie van den Broek
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Särkullbarn (1248)
2021-11-29 Hur stor del ska särkullbarnet erhålla?
2021-11-25 Ska makar ärva vardera parts enskilda egendom då det endast finns barn utanför äktenskapet?
2021-11-24 Särkullbarn har rätt till arv direkt
2021-11-23 Hur fördelas arvet och kan bodelningen jämkas?

Alla besvarade frågor (97478)