Kan min sambos bröstarvingar ärva mina tillgångar när jag ärvt min sambo?

2017-11-06 i Sambo
FRÅGA
Min sambo har avlidit, och vi hade skrivit ett testamente för 22 år sedan som innehöll fri förfoganderätt av den avlidnes egendom. Hennes önskan är att de två bröstarvingar inte skall utkräva sin laglott. Jag har inga barn själv. Jag själv fick ett gåvobrev av min moder för enskilt ägande för 3 år sedan som förvandlades till en stor summa pengar på mitt konto. Gemensam sparande är möbler och en mindre summa. Kan hennes bröstarvingar ärva bil och bankkonto som står i mitt namn.
SVAR

Hej och tack för att du har vänt dig till oss med din fråga!

Om jag förstått din fråga rätt så undrar du om barnen kräver ut sin laglott om de då kan ärva din bil och ett bankkonto i ditt namn eller när de sedan får ut sin efterarvsandel. Jag kommer utgå från detta i mitt svar, är det felaktigt förstått är du välkommen att fråga oss igen! De aktuella lagrummen är Sambolagen och Ärvdabalken.

Samboegendom och vad bröstarvingarna kan ärva

Inledningsvis är det värt att konstatera vad som är samboegendom. Sambo egendom utgörs av bostad och bohag (t.ex. möbler) som ni under tiden ni bott ihop har skaffat för att använda tillsammans, (3§ SamboL). Det är upp till dig om du vill att en bodelning ske gällande denna typ av egendom, annars kommer ni båda behålla det ni äger, (8§ SamboL). Du riskerar alltså inte att förlora din egendom som inte faller inom samboegendom eller egendom som du själv äger om du inte begär bodelning till hennes dödsbo.

Det är det din sambos tillgångar och egendom som hon testamenterat åt dig varifrån de två bröstarvingarna kan utkräva sin laglott. En bröstarvinges laglott är hälften av vad de annars skulle ha ärvt, i deras fall alltså ¼ del var, (7 kap. 1§ ÄB)

Du behöver alltså inte oroa dig över att de kommer ärva din bil och ditt bankkonto i nuläget. Däremot om de inte utkräver sin laglott så kommer de kommer få en efterarvsandel som de ärver när du senare avlider eftersom du ärver med fri förfogande rätt och inte full äganderätt. Däremot om du skulle öka dina tillgångar genom arv, gåva, testamente eller förvärvsarbete så det överstiger värdet som var efter att din sambo avlidit så kan det skyddas för dina arvingar, (3 kap. 4§ ÄB).

Förklarande exempel

Låt oss alltså säga att din sambo hade 50 000 kr och du 50 000 kr vid tiden för arvet, då kommer barnen i detta fall ha en efterarvsandel vardera på ¼ som de får ut när du avlider. Kräver de däremot ut sina laglotter så skulle de få ut 12 500 kr var och en efterarvssandel på 1/8 vardera. Skulle boets värde överstiga 100 000 kr när du avlider och det beror till exempel på att du fått en gåva på 20 000 kr och din egendom har ökat till ett värde av 120 000 kr så kan 20 000 kr reserveras för dina arvingar innan efterarvsandelarna räknas ut.

Hoppas du känner att du fått svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar

Emilia Kinnunen
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo (500)
2021-09-07 Skillnaden mellan arvsrätten för gifta och sambos
2021-08-20 Räknas gåva till sambo som förskott på arv?
2021-08-17 Vem ärver i ett samboförhållande?
2021-08-14 Kan min pappas partner med stöd av sambolagen göra anspråk på hans bostadsrätt?

Alla besvarade frågor (95785)