Kan min sambo flytta till Sverige innan uppehållstillstånd är beviljat?

2017-09-28 i Migrationsrätt
FRÅGA
Hej jag har bott i Usa i ungefär ett år jag hade visum och spelade hockey där, ganska snabbt träffade jag en tjej där och vi vart ett par, vi träffades varje dag och jag bodde hoss henne i slutet, i slutet av min vistelse vart hon gravid och vi vill nu bo i Sverige, har varit hemma nu i några månader och vi har sökt uppehålltillstånd för henne.De jag undrar är om hon kan komma hit innan vi har fått svar om hon får flytta till sverige innan vi har fått svar.För vi vill inte vara ifrån varandra allt för länge och att vi ska vara tillsammans med våran son.Vi planerar stt gifta oss och jag har ett bra boende.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Som utgångspunkt ska man vid ansökan om uppehållstillstånd alltid ansöka om detta ifrån sitt hemland. Man ska sedan invänta besked om godkänt uppehållstillstånd innan man reser hit. Det finns även undantag då man kan ansöka om uppehållstillstånd från Sverige, till exempel om personen redan befinner sig i Sverige och väntar barn. Men i ert fall har hon redan ansökt från USA och därför får ni vänta på att uppehållstillståndet är beviljat.

Det är Migrationsverket som beslutar om dessa frågor. För att uppehållstillståndet ska godkännas behöver även du som närstående kunna försörja henne och erbjuda en bostad av tillräcklig storlek och standard. Mer om detta kan du läsa på Migrationsverkets hemsida.

Lycka till och hoppas du fick svar på din fråga!

Med vänlig hälsning

Carolina Lundh
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Migrationsrätt (1208)
2021-07-31 Uppehållstillstånd pga anknytning
2021-07-31 Krävs permanent uppehållstillstånd för att få svenskt medborgarskap?
2021-07-26 Adoptera för medborgarskap
2021-07-25 Hur söker man asyl i Sverige?

Alla besvarade frågor (94588)