FrågaFAMILJERÄTTAdoption05/05/2020

Kan min sambo adoptera min son?

Hej!

Jag har en son som Jag är ensam vårdnadshavare till,ingen kontakt med biologiska fadern annat än telefon umgänge vilket är beslutat via domstol.

Nu ska vi flytta ihop med min sambo och tillika sonens bonuspappa.

Min fråga är om sambon kan adoptera min son eller på något sätt bli juridisk vårdnadshavare till honom så att även bonus Pappan kan få samma rättigheter som mig när det gäller omsorg, vårdnad och juridiska beslut?

Detta utan att det påverkar min roll som vårdnadshavare.

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regler om adoption finns i föräldrabalken (FB).

Vem får lov att adoptera?

För att få lov att adoptera ska man vara över 18 år (4 kap. 5 § FB). Huvudregeln är att makar och sambor endast får adoptera gemensamt (4 kap. 6 § FB). Det finns dock ett undantag till denna huvudregel. Det gäller då en make eller sambo adopterar sin makes eller sambos barn (4 kap. 6 § andra stycket FB).

Förutsättningar för adoption

Det absolut viktigaste vid en adoption är att barnets bästa alltid är av största vikt, och ett barn får endast adopteras om det med beaktande av samtliga omständigheter är lämpligt (4 kap. 1 § och 2 § FB). För att ett barn ska kunna adopteras krävs samtycke från vårdnadshavaren (4 kap. 8 § FB). Detta innebär att samtycke inte krävs från en förälder som inte är vårdnadshavare.

Dock har den som är förälder till barnet som eventuellt ska adopteras alltid rätt att yttra sig, även om denne inte är vårdnadshavare (4 kap. 18 § FB). När en adoption eventuellt är aktuell ska en ordentlig utredning alltid göras (4 kap. 13 § FB). I utredningen ska klarläggas både barnets och föräldrarnas inställning (4 kap. 15 § FB). Även en förälder som inte är vårdnadshavares inställning ska vägas in i helhetsbedömningen som ska göras, och som ska avgöra om adoptionen är lämplig.

Det finns några undantag då det inte krävs en förälders yttrande (4 kap. 18 § andra stycket FB). Det gäller till exempel då det är uppenbart obehövligt, då föräldern är varaktigt förhindrad att yttra sig till följd av en psykisk sjukdom eller då föräldern vistas på en okänd ort.

Slutsats

Det är alltså möjligt för din sambo att adoptera din son. Då ska han ses som ert gemensamma barn (4 kap. 21 § FB). Detta innebär självklart inte att du slutar vara vårdnadshavare. Eftersom du har ensam vårdnad om din son krävs inte hans biologiska pappas samtycke för en adoption, dock har han, som jag beskrivit ovan, rätt att yttra sig och hans åsikt ska vägas in i bedömningen av vad som är din sons bästa.

En ansökan om adoption lämnas in av den som vill adoptera till tingsrätten i den ort där barnet bor (4 kap. 11 och 12 §§ FB).

Jag hoppas att detta var svar på din fråga! Mvh,

Emma JohannessonRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Adoption? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000