Kan min sambo adoptera barnet efter heminsemination?

2017-03-20 i Adoption
FRÅGA
Hej vi är ett samkönat par och har funderar på att skaffa barn genom en privat spermadonator. Vår fundering är då om jag bär barnet får min sambo då göra en närståendeadoption av barnet. Eller måste man vara gifta för att göra en närståendeadoption?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag förstår din fråga som att du med ”privat spermadonator” menar att ni ska sköta inseminationen hemma och att ni har kontakt med donator privat, utan inblandning av sjukvården. På grund av detta väcks två frågor: dels hur det fungerar med juridiskt föräldraskap vid heminsemination, dels om närståendeadoption (adoption inom en relation) kan ske utan att du och din sambo är gifta. Reglerna om detta finns i föräldrabalken.

Juridiskt föräldraskap vid heminsemination
När alla barn föds ska socialtjänsten försöka fastställa vem som är far till barnet. (2 kap. 1§ föräldrabalken) Sker en insemination inom sjukvården fastställs inte donatorn som far, men eftersom ni valt att göra inseminationen hemma innebär det att donatorn kommer fastställas som far till barnet. Han kan avsäga sig sitt faderskap, men det är viktigt att tänka på att han har rätt att stå kvar som far till barnet. Skulle han inte avsäga sig faderskapet kan ingen närståendeadoption ske. Närståendeadoption kräver att donatorn avsäger sig sitt faderskap.

Närståendeadoption mellan sambos
Som du funderar på krävs också att du och din sambo är gifta för att hon ska kunna adoptera barnet (närståendeadoption). (4 kap. 3§ föräldrabalken) Om ni inte gifter er kan din sambo inte adoptera barnet så länge du kvarstår som juridisk förälder. Detta innebär att du kommer förlora ditt juridiska föräldraskap för barnet om din partner adopterar barnet.

Hur kan din sambo bli rättslig förälder?
Den ena möjligheten ni har för att din sambo ska bli juridisk förälder (och inte donatorn) är att ni gifter er, så att din sambo kan göra en närståendeadoption. Detta kräver som sagt också att donatorn avsäger sig faderskapet. Den andra möjligheten ni har är att genomföra inseminationen vid ett offentligt finansierat sjukhus, alltså inom sjukvårdens ramar och regelverk. (6 kap. 2§ Lagen om genetisk integritet) Gör ni detta istället för en heminsemination får din sambo ett juridiskt föräldraskap för ert barn som samtyckande sambo, oavsett om ni gifter er eller inte. (1 kap. 9§ föräldrabalken)

Sammanfattningsvis krävs att ni är gifta för att en närståendeadoption kan ske. Det finns två vägar att gå för att din sambo ska kunna bli rättslig förälder: antingen gifter ni er och ser till att donatorn avsäger sig sitt faderskap så att en närståendeadoption kan ske, eller så genomför ni inseminationen inom sjukvårdens väggar.

Hoppas detta gav dig svar på dina frågor!

Med vänlig hälsning

Emelie Lövgren
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Adoption (605)
2021-09-18 Om man har ensam vårdnad av barnen, måste den biologiska pappan godkänna att min sambo adopterar barnen?
2021-09-11 Kan min sambo adoptera mitt barn?
2021-08-31 Adoption av makes barn
2021-07-31 Möjligheten att adoptera eller få vårdnaden om bonusbarn

Alla besvarade frågor (95746)