Kan min morfar adoptera mig som sitt barnbarn?

2017-11-10 i Adoption
FRÅGA
Hej! Min "morfar" som jag växt upp med hela livet har visat sig inte vara min biologiska. Men jag vill att han ska vara det. (Jag och min biologiska morfar har aldrig träffats eller haft någon kontakt) Går det att min ej biologiska morfar adopterar mig som sitt barnbarn? Eller måst han isf adoptera min mamma som sin dotter?
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

I 4 kap. Föräldrabalken (FB) hittar du bestämmelserna om adoption. Där framgår det att adoption innebär att antaga adoptivbarn, vilket innebär att din morfar inte kan adoptera dig som sitt barnbarn. Om han däremot, precis som du själv skriver, adopterar din mamma så blir han hennes rättsliga förälder och du blir i sådana fall hans barnbarn. Tingsrätten bedömer om det är lämpligt att adoptionen äger rum enligt 4 kap. 6 § FB.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga!
Vänligen,

Anduena Krasnigi
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Adoption (605)
2021-09-18 Om man har ensam vårdnad av barnen, måste den biologiska pappan godkänna att min sambo adopterar barnen?
2021-09-11 Kan min sambo adoptera mitt barn?
2021-08-31 Adoption av makes barn
2021-07-31 Möjligheten att adoptera eller få vårdnaden om bonusbarn

Alla besvarade frågor (95724)