Kan min hyresgäst betraktas som min sambo och ärva min kvarlåtenskap?

2017-01-19 i Sambo
FRÅGA
Hej, Om jag hyr ut min bostad i andra hand och själv står skriven där räknas vi som sambo då? Jag bor inte i bostaden utan i husvagn. Finns det någon risk att min hyresgäst ärver efter mig vid dödsfall? Har en försäkring där det står att maka eller sambo är förmånstagare i första hand därefter barn. Vill ju att barnen ska ärva i första hand och inte en hyresgäst.
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

För att betraktas som sambor i juridisk mening måste man stadigvarande bo tillsammans, vara i ett parförhållande och ha gemensamt hushåll enligt 1§ Sambolagen (SamboL). Då sambor inte har någon arvsrätt efter varandra och då du och din hyresgäst inte kommer att betraktas som sambor finns det ingen risk att din hyresgäst skulle ärva din kvarlåtenskap. Även om du hade bott kvar i lägenheten tillsammans med hyresgästen hade ni inte varit sambor så länge ni inte ingått ett parförhållande.

Hoppas detta besvarade din fråga, om inte är du varmt välkommen att återkomma!

Med Vänlig Hälsning

Felicia Lundgren
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo (492)
2021-07-26 Överlåta arv till mamma som var sambo med avliden pappa
2021-07-14 Tolkning av testamente mellan sambor
2021-07-14 Vad händer med bostadsrätten om ens sambo dör?
2021-06-30 Bodelning vid samboförhållandets upphörande

Alla besvarade frågor (94368)