Kan man undkomma borgenärskrav genom att avstå sitt arv?

2017-07-13 i Arvsskifte
FRÅGA
Om min mormor har gått bort, ingen efterlevande make, och min mamma samt hennes två syskon får pengar i arv kan jag då ha min mammas pengar på ett konto i mitt namn? Min mamma kan inte förvalta pengarna då hon har betalningsanmärkningar och Kronofogden i så fall tar pengarna. Dödsbo är klart i Finland där mormor bodde. Är det olagligt att jag tillhandahåller mammas arv och överför en mindre summa till henne varje månad? Min mamma ger mig även en liten summa av sitt arv i gåva.
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Om den som är på obestånd förstör eller genom gåva eller någon annan liknande åtgärd avhänder sig egendom av betydande värde, döms den för oredlighet mot borgenärer (11 kap. 1 § brottsbalken).

Hovrätten i nedre Norrland har tidigare i år dömt i ett fall (B 1066-16) med likheter i din fråga. I det fallet var en man på obestånd, precis som din mamma som har betalningsanmärkningar och är registrerad hos Kronofogdemyndigheten, valt att avstå ett arv. Mannen var fullt medveten om sitt obestånd och hovrätten, i likhet med tingsrätten, fann att mannen gjort sig skyldig till oredlighet mot borgenärer. Din mamma är också fullt medveten om sitt obestånd.

Jag rekommenderar att din mamma överför arvet till Kronofogdemyndigheten och förhoppningsvis kan det hjälpa henne att långsiktigt bli skuldfri.

Med vänlig hälsning,
Lenita Pettersson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsskifte (679)
2021-11-30 Hur fördelas bröstarvingars arv?
2021-11-30 Arv efter förälder och styvförälder
2021-11-15 Vem eller vilka ärver efter en avliden?
2021-11-03 Kan min partners barn ärva av mig om vi gifter oss?

Alla besvarade frågor (97584)