Kan man häva leasingavtal för personbil?

2019-09-22 i KÖPRÄTT
FRÅGA
Kan jag häva mitt leasingavtal av personbil? Bilen har varit på verkstad vid 6 tillfällen pga olika motorfel på 11 månader. Detta utöver 2 servicetillfällen. Är trött på att leasa en otroligt opålitlig bil och undrar om jag har rätt till att ta mig ur avtalet efter bara 11 månader? Har hört att om samma problem återkommer 3 gånger har jag rätt att häva avtalet. Vem skall jag vända mig till? Hedin Bil där jag skrev på avtalet eller Alfa Romeo Sverige som är märket? Noterbart här är att när jag hämtade ut bilen efter skrivit avtalet, var bilen helt ny och hade endast 5 kilometer på mätaren.
SVAR

När det gäller leasing finns det tyvärr ingen lag som specifikt gäller utan det regleras först och främst i avtalet mellan dig och leasinggivaren. I samband med att du undertecknade leasingavtalet blev du även bunden av det. I leasingavtal finns det ofta angivet vad som gäller om man vill ångra avtalet eller häva det i förtid. Tyvärr är det ofta ganska höga kostnader för att häva i förtid eller ångra sig.

Mitt råd till dig är att du läser igenom kontraktet och letar efter villkor för att häva i förtid eller ångra avtalet. Självklart kan du även kontakta leasinggivaren och försöka komma överens om att du vill häva avtalet.

Jag vill också passa på och förtydliga att lagar som Konsumentköplagen och Konsumenttjänstlagen inte är tillämpliga i ditt fall. Dessa lagar gäller dels köp och dels arbete på lösa saker. Leasing ingår inte dessa lagars tillämpningsområde, se 1§ KköpL, 1§ KtjL.

Det finns tyvärr heller inte någon lagstadgad regel som innebär att du har rätt att häva avtalet efter 3 tillfällen. Denna regel har uttryckts i avgöranden från Allmänna Reklamationsnämnden (ARN). Avgöranden från denna nämnd är inte juridisk bindande eller prejudicerande. De gäller således inte för en domstol. ARN hanterar dessutom inte ärenden om leasing, vilket ytterligare talar för att denna regel inte riktigt är tillämplig.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga. Om du har några fler funderingar är du välkommen att skicka in en ny fråga eller skriva i kommentarsfältet så återkommer jag.

Vänligen,

Hashim Mohammed Ritha
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (823)
2020-07-31 Måste man låna pengar vid förvärv av bostadsrätt?
2020-07-31 Köpt en moped på webbplats - ångerrätt?
2020-07-29 Fukt och mögel i källaren, dolt fel i hus?
2020-07-24 Krävs bekräftelse på ångerrätt för att det ska kunna åberopas vid distansköp?

Alla besvarade frågor (82577)