Kan man häva adoption?
Hej! Min väninnas son vill hävda adoption ,Han har adopterat 2 sin frus barn,
Flickan är vuxen och svår att hantera, Nu tänker sonen göra arvlös flickan,
Sonen äger ett hus tillsammans med sin bror. Vad kan sonen göra i detta fall.
Tacksam för svar,
mvh
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Kan man häva en adoption?
Det är inte möjligt att häva en adoption när en sådan genomförts. När adoption har skett ses den adopterade som "riktigt" barn till den som adopterat och likställs med biologiska barn (4 kap. 21 § FB). Enda möjligheten för att på något sätt "häva" adoptionen och de juridiska banden mellan de båda personerna är om barnet adopteras av någon annan.
Kan man göra adoptivbarn arvslösa?
Enligt svensk rätt kan man inte göra sina barn arvslösa. De har alltid rätt till sin laglott vilket motsvarar hälften av vad de skulle ärvt enligt lag (7 kap. 1 § ÄB). Detta gäller för såväl biologiska barn som adopterade barn. Om flickan skulle ärvt 100.000 kronor enligt lag eftersom hon anses som barn till din väninnas son utgör hennes laglott därmed 50.000 kronor och det har hon rätt till oavsett.
Vad kan sonen göra?
Om sonen vill minska arvet till sin adopterade dotter bör han upprätta ett testamente. I ett testamente kan man själv välja vem som ska ärva när man avlider med undantag för barnens laglotter. Även om testamentet skulle föreskriva att en viss person skulle ärva allt har barnen rätt att påkalla jämkning av testamentet och ändå få ut sin laglott (7 kap. 3 § ÄB). Oavsett så kan ett testamente åtminstone minska arvet till flickan och hon kommer på så sätt ärva mindre när det finns ett testamente än om det inte finns något testamente.
Hur upprättar man ett testamente?
För att ett testamente ska vara giltigt krävs först och främst att det är skriftligt. Det måste även vara undertecknat av testatorn samt bevittnat och undertecknat av två samtidigt närvarande vittnen. Om formkraven för testamentets upprättande inte följs blir testamentet ogiltigt (10 kap. 1 § ÄB och 13 kap. 1 § ÄB).
Jag hoppas du fick svar på din fråga! Undrar du något mer går det bra att ställa en fråga till.
Med vänliga hälsningar