Kan man begränsa särkullbarnens rätt till att få ut sitt arv direkt?

2021-01-22 i Särkullbarn
FRÅGA
Hej, jag är gift och har två särkullbarn. Särkullbarnen är förmögna.Huset står jag som ägare till. Kontantinsats 1000000 har jag lagt in. Min enda pensionsförsäkring och ekonomiska trygghet. Vill att både min man och jag ska få bo kvar i huset och att arvet till samtliga barn fördelas rättvist först när vi båda har avlidit.Mina barn sätter sig inte emot det. Särkullbarnen är inte lika generösa. Kan vi komma runt detta problem så att det kan lösas. Vänligen
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Särkullbarns rätt till arv

Enligt den legala arvsordningen ärver efterlevande maken de gemensamma bröstarvingarnas arvslotter. Särkullbarnen har rätt att ta ut sitt arv direkt efter arvlåtarens bortgång. Det innebär att särkullbarnen ärver före den efterlevande maken (3 kap. 1 § ÄB). Särkullbarnen kan dock avstå från att få ut sitt arv direkt till förmån för den efterlevande maken (3 kap. 9 § ÄB). Jag tolkar din fråga som att särkullbarnen inte vill skjuta upp eventuellt arv vilket de har rätt till enligt lag.

En möjlig lösning skulle kunna vara är att skriva ett testamente som kan begränsa särkullbarnens rätt till arv. Däremot kan ett testamente inte begränsa arvsrätten helt. Enligt svensk lag har en bröstarvinge rätt till sin laglott vilket består av halva arvslotten (7 kap. 1 § ÄB).

Detta gäller i ditt fall

Enligt lag har särkullbarnen rätt till att få ut sitt arv direkt. Genom ett testamente kan denna rätt begränsas till att endast omfatta halva arvslotten.

Hoppas du fick svar på din fråga! Återkom gärna vid ytterligare frågor.

Vänligen,

Anastasiia Slovak
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Särkullbarn (1247)
2021-11-25 Ska makar ärva vardera parts enskilda egendom då det endast finns barn utanför äktenskapet?
2021-11-24 Särkullbarn har rätt till arv direkt
2021-11-23 Hur fördelas arvet och kan bodelningen jämkas?
2021-11-19 Är det särkullbarnen som ärver eller den efterlevande maken?

Alla besvarade frågor (97335)