Kan man avtala bort underhållsskyldighet?

2017-06-29 i Vårdnadstvist
FRÅGA
Mitt ex blev med barn och vägrade göra abort även fast jag sa att jag inte vill ha barn samt att vi inte längre har en relation vid tillfället jag fick reda på det.Hon och barnet bor och är från ett annat EU land.Vi kan inte komma överänns eller prata med varandra utan bråk.Men hon har nu sagt att hon vill ha på papper att jag är pappan så jag kan överlåta vårdnaden till 100% och hon säger att jag inte kommer behöva vara försörningsskyldig eller vårdnadsskyldig på något sätt.Så min fråga är..Kan jag skriva ett eget avtal mellan henne och mig att hon godkänner att jag ifrån säger mig vårdnad- & försörningsskyldighet med ett väl formulerat dokument med viljor samt underskrifter från båda parter?Som jag kan använda som säkerhet i framtiden?
SVAR

Hej, tack för din fråga!

Nej, du kan inte avtala bort dina skyldigheter gällande ditt barn.

Underhållsskyldigheten fastställs i 7 kap 1 § Föräldrabalken. Regeln i paragrafen är tvingande och kan därför inte avtalas bort. Du är däremot inte skyldig till att ha någon ytterligare vårdnad av barnet.

Du får hoppas på att hon inte hör av sig och vill ha underhållsbidrag. Men gör hon det är du skyldig till att betala.

Hoppas du fick svar på din fråga.

Lycka till!

Joéla Ehnberg
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Vårdnadstvist (852)
2021-07-25 Exet har samarbetssvårigheter och ignorerar all kontakt gällande barnet
2021-07-21 Vad kan man göra om den ena vårdnadshavaren inte vill godkänna ett nytt pass för barnet?
2021-07-16 Who gets custody of newborn when not married?
2021-07-15 Full vårdnad över barn

Alla besvarade frågor (94270)