Kan man ansöka om svenskt personnummer innan man har flyttat till Sverige?

2021-05-23 i Migrationsrätt
FRÅGA
Hej, min fru är bosatt i Armenien och precis fått uppehållstillstånd för att flytta till Sverige. Kan hon redan nu när hon är i Armenien ansöka om att få personnummer? Hur går man tillväga?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Som jag tolkar din situation så bor alltså din fru för tillfället i Armenien men planerar en flytt till Sverige och du undrar om hon kan ansöka om personnummer redan nu.

Folkbokföring

Den som flyttar till Sverige och planerar att bo här i minst ett år måste, i de allra flesta fallen, vara folkbokförd här. Jag förmodar att din fru kommer bo i Sverige i längre än ett år och därmed måste hon även folkbokföras här. För att kunna folkbokföras måste man anmäla sin flytt till Sverige från utlandet via ett personligt besök på ett av Skatteverkets servicekontor. Besöket bör vanligtvis ske inom en vecka efter flytten men med anledning av pågående pandemi rekommenderar Skatteverket att besöket sker efter sju dagar. Ni hittar till närmaste servicekontor och mer information på Skatteverkets hemsida. Skatteverket prövar sedan om din fru uppfyller kraven för att bli folkbokförd. Om hon uppfyller kraven, kommer hon bli folkbokförd i Sverige från och med det datum som hon angett som sitt inflyttningsdatum.

Personnummer

I samband med folkbokföringen kommer din fru tilldelas ett personnummer som identitetsbeteckning. Personnumret behåller hon sedan under hela livet, även om hon flyttar från Sverige. Eftersom personnumret kommer tilldelas din fru i samband med folkbokföringen, kan hon alltså inte ansöka om personnummer redan nu. Hon måste först anmäla sin flytt till Sverige genom ett personligt besök på ett av Skatteverkets servicekontor.

Hoppas du fick du svar på din fråga, om du har ytterligare funderingar är du varmt välkommen att höra av dig till oss igen!

Vänligen,

Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Migrationsrätt (1252)
2021-11-27 Valid residence permit as a requirement for a new permit
2021-11-17 Permanent uppehållstillstånd
2021-11-14 Vad händer om man reser utan uppehållstillståndskort?
2021-11-13 What can affect an application for permanent uppehållstillstånd/permanent residence?

Alla besvarade frågor (97633)