Kan makar med särkullbarn ärva varandra till fullo?

2015-12-25 i Särkullbarn
FRÅGA
Vi är gifta med två barn var på varsitt håll. Maken äger huset och har mest tillgångar i form av fonder och pensionssparande. Fråga: Kan vi ärva varandra till 100%? Och i så fall kan barnen först ärva oss när den siste dör ? Eller hur mycket måste barnen ärva ?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Huvudregeln är att makar endast ärver varandra när man har gemensamma barn eller när makarna inte har några barn alls. Detta beror på att särkullsbarn (barn som inte är gemensamma) ärver sin förälder före styvföräldern ärver maken. I ert fall blir det alltså inte aktuellt med makesarv alls om ni inte skriver ett testamente.

Ett särkullbarn har alltså rätt att ärva sin förälder direkt vid dennes bortgång, se 3:1 ärvdabalken. Om vi tar ett exempel att din make går bort först kommer hans barn att ärva all hans kvarlåtenskap. Det du och din make kan göra för att få ärva varandra är att skriva ett testamente. Där kan ni testamentera bort allt till varandra. Det som ni inte kan testamentera bort är laglotten, den har alltid bröstarvingar rätt till. Observera dock att för att en bröstarvinge ska få ut sin laglott krävs det att den bröstarvingen jämkar testamentet, om de inte gör detta kan ni alltså även få ut barnets laglott.

Ett till alternativ som finns är att särkullbarnen avstår sin rätt till förmån för den efterlevande maken, 3:9 ärvdabalken. Detta gör att den kvarlevande maken får all kvarlåtenskap och särkullbarnen får istället ett efterarv vid den efterlevande makens bortgång. Det betyder alltså att särkullbarnen ärver sin pappa först vid din bortgång. Det viktiga vid ett sådant här avtal är att vara tydlig med att det är ett avstående till förmån för den kvarlevande maken, annars finns det en risk för att särkullbarnen inte får något efterarv.

Du och din make kommer alltså inte ärva något av varandra om ni inte skriver ett testamente till förmån för varandra eller om inte särkullbarnen avstår sitt arv till förmån för den efterlevande maken. Mitt råd till er är alltså att skriva ett testamente och i det testamentet även be särkullbarnen att avstå sitt arv till förmån för den efterlevande maken.

Hoppas att du fått svar på din fråga. Om du har vidare funderingar är du välkommen att återkomma!

Mvh

Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Särkullbarn (1115)
2020-11-30 Arv mellan syskon och halvsyskon
2020-11-29 Särkullbarns rättigheter utomlands
2020-11-23 Efterlevande maken och den avlidne makens särkullbarn
2020-11-23 Kan jag kräva att få mitt arv om ett år om jag avstår från det nu, till förmån för min fars änka?

Alla besvarade frågor (86836)