Kan mailkonversation om svart uthyrning räknas som kontrakt?

2017-08-13 i Avtals ogiltighet
FRÅGA
Hej! Jag har en lägenhet som jag hyr svart i andra hand i väntan på att bli godkända från hyresvärden. Vi har i en mejlkonversation där det står att jag får lägenheten fr.o.m 1/8 - 2017 och att det är 3 månaders uppsägning. En och en halv vecka efter in flytt säger förstahandshyresgästen att han inte kan hyra ut lägenheten p.g.a separation. Kan man använda vår mejlkonversation som ett hyreskontrakt? Förstahandshyresgästen hävdar också att han har rätt till att behålla nycklar till lägenheten?
SVAR

Hej!

Nej, er mailkonversation har ingen rättslig status eftersom den är olaglig. Principen om att olagliga eller på annat sätt skamliga överenskommelse inte har någon rättslig status kallas pactum turpe och tillämpas av de svenska domstolarna.

Hoppas det besvarar din fråga.

Hälsningar,

Samuel Karlsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Avtals ogiltighet (355)
2021-07-22 Hur ska min dotters avtal tolkas? Och hur gör vi för att komma ur det?
2021-07-20 Hur återkallas en fullmakt?
2021-07-01 Kan en arbetsgivare tvinga sina medarbetare att skriva på en avsiktsförklaring?
2021-05-13 Konsekvensen av att arbeta som student fastän man inte är student

Alla besvarade frågor (94606)