Kan jag sitta i styrelsen och jobba i aktiebolaget?

2019-07-26 i Bolag
FRÅGA
Hej, Jag och min pojkvän fundera på att starta ett café och starta ett AB. Tanken är att jag ska äga företaget och ansvara för bokföringen och han ska jobba och ansvara för driften. Vi tänker inte ha revisor.Kan jag som ägare vara den som sköter bokföring och redovisningen och samtidigt är supleant/ ledamot och han arbeta och vara supleant / ledamot? Måste vi ha flera i styrelsen?Tack på förhand.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Ett aktiebolag måste ha en styrelse med minst en ledamot i (8 kap. 1 § aktiebolagslagen). Har styrelsen färre än tre ledamöter måste det finnas minst en suppleant (8 kap. 3 § aktiebolagslagen). Det finns några hinder mot att en person kan sitta i styrelsen eller är suppleant. Ingen av dessa är att personen jobbar eller är har någon annan roll i aktiebolaget.

Ett privat aktiebolag (dvs. om det inte är börsnoterat) behöver inte ha någon revisor om det står inskrivet i bolagsordningen (9 kap. 1 § 2 st. aktiebolagslagen).

Hoppas du fick svar på din fråga, annars är du varmt välkommen med en ny!

Vänligen,

David Naud Björklund
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
X5 Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-07-27 10:01
Hej. Jag heter Yousuf Kani. Jag och min kompanjon håller på att bilda ett företag med eget varumärke som heter BabyLuck. Företaget kommer att ha samma namn som varumärket. Med varumärket BabyLuck kommer vi att tillverka baby produkter tilltänka för europa marknaden. För närvarande kommer vi att tillverka våra produkter i i Kina, i samma fabriker som de kända varumärkerna tillverkar sina. Det varumärket som vi har vi tagit fram är till för att småbarns föräldrar ska ha ett alternativt till kända varumärken till plånboks vänligt pris samtidigt som man vet att man får minst lika bra produkt som de erbjuder. BabyLuck affärside är att tillverka egna varumärkets baby produkter och sedan ska vi ska sälja det direkt till slutkunden via vår online shop utan någon mellanhand. Vi kommer att kunna erbjuda konsumenterna 30%- 50% lägre pris än konkurrenterna på den affärside som vi har. Vi kommer heller inte att sälja någon annans varumärke då det inte tillhör vår affärside. Det som vi har gjort hittills är att vi har tagit fram några BabyLuck produkter (skötväskor och bärseler) som är tillverknings klara. Vi har också utvecklat en speciell skötväska med en unik fuktion och det är vi först i världen med. Denna skötväska kommer att sälja som en exklusiv produkt till våra kunder. Nu kommer vi till frågan varför vi kontaktar er. På grund av att vi är ett nytt företag med begränsad ekonomi samt att vi vill ha många BabyLuck produkter tillgångliga på vår online shop så behöver vi en investerare med ekonomiska muskler. Vi hoppas att kunna träffa er för ett möte så fort som möjligt för att gå genom vår affärside samt visa dig våra produkter. Mvh/Yousuf Kani
2019-07-30 17:52
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Bolag (577)
2019-09-16 Min kompanjon har avregistrerat mig som VD och delägare i bolaget, vad kan jag göra?
2019-09-16 Kan jag avtala bort personligt betalningsansvar?
2019-09-07 Firmateckningsrätt suppleant
2019-09-02 Vad gäller vid en riktad nyemission när minoriteten blir utspädd?

Alla besvarade frågor (72856)