Kan jag reklamera min tvättmaskin om den har börjat rosta?

2020-04-06 i Konsumentköplagen
FRÅGA
Hejjag har en toppmatad tvättmaskin whirlpool köpt 2018 där jag nu i mars upptäckte att den har börjat rosta på luckan övrekant om man har luckan stängt så att säga. Det har även verkat krupit fukt under och rosten sprider sig på själva locket.Jag har läst att andra haft samma problem med toppmatade tvättmaskiner från whirlpool.Nu vad gäller om jag går till butiken vad är mina rättigheter?Maskinen står fritt inget som gör att fukt stannar kvar, men det verkar som att det är just det som händer att fukt kryper under och in i luckan.
SVAR

Hej! Stort tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Vad är problemet?

Jag utgår från att du som privatperson har köpt en tvättmaskin av ett företag. När ett företag säljer en vara till en privatperson är konsumentköplagen (KKL) tillämplig (1 § KKL). När en vara som en konsument har köpt av en näringsidkare på något sett är felaktig rör det sig om ett så kallat fel i varan. Jag kommer först att utreda huruvida tvättmaskinen är att anses som felaktig och sedan vilka påföljder som kan göras gällande.

Är tvättmaskinen felaktig?

Huruvida tvättmaskinen är felaktig ska bedömas med hänsyn till dess skick när du köpte den. Butiken ansvarar för fel som som funnits vid köptillfället, även om felen visar sig först senare (20 § KKL). Fel som visar sig inom sex månader anses funnits vid köpet om det inte finns indikationer som visar på det motsatta (20a § KKL).

Av det du beskriver i din fråga verkar det som att tvättmaskinen i fråga om kvalitet och andra egenskaper inte stämmer överens med vad som följer av avtalet (16 § 1 st KKL). Vidare bör tvättmaskinen anses som felaktig eftersom den avviker från vad du med fog kunnat förutsätta (16 § 3 st KKL). Som konsumet bör du kunna utgå ifrån att tvättmaskinen inte börjar rosta, då meningen är att den ska utsättas för mycket fukt. Fel föreligger även om varan inte överensstämmer med sådana uppgifter om dennes egenskaper som säljaren har lämnat före köpet (19 § KKL). I det fall tvättmaskinen har sålts i befintligt skick eller med ett liknande allmänt förbehåll är den felaktig om den är i sämre skick än vad du som konsument med hänsyn till dess pris och övriga omständigheter med fog hade kunnat förutsätta (17 § KKL). Sammantaget tyder mycket på att tvättmaskinen är att anses som felaktig.

Vad innebär detta för dig?

Om en vara, i detta fall tvättmaskinen, är felaktig finns det ett antal påföljder som du som konsument kan göra gällande (se 22 § KKL för fullständig uppräkning), bland annat att prisavdrag, avhjälpande och att häva köpet. Du får häva köpet om felen är av väsentlig betydelse (29 § KKL). Det finns även möjligheter till skadestånd på grund av att tvättmaskinen är felaktig (30 § KKL). Notera dock att säljaren under vissa omständigheter har rätt till att först försöka åtgärda felen, på egen bekostnad, innan en hävning blir aktuell (27 § KKL).

Slutsats

Mycket tyder på att tvättmaskinen har omfattande fel vilket innebär att ett antal påföljder kan aktualiseras. Min rekommendation är att du försöker ta kort eller filma rosten för att därefter ta kontakt med säljaren av varan.

Hoppas svaret varit till din hjälp, annars är du varmt välkommen att höra av dig till oss på Lawline igen!

Med vänlig hälsning,

Sabrina Curan
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Konsumentköplagen (1097)
2020-11-28 Fel i fabriksny husbil efter två år?
2020-11-26 Konsumenters rätt till reklamation enligt konsumentköplagen
2020-11-25 Fackmannamässigt avhjälpande
2020-11-22 Kan jag få vara ersatt när den är installerad?

Alla besvarade frågor (86530)