Kan jag få parkeringsböter om jag står utanför rutan på en fri parkering?

2021-01-26 i Parkeringsböter
FRÅGA
Parkerade i P hus som erbjuder "fri parkering 2 timmar" . Gick upp och handlade, 15 min, när jag kom tillbaka hade jag fått P böter 700kr för att däcken på väster sida stod strax utanför p rutan. Till saken hör att på höger sida finns en betong vägg så parkering gjordes så att min passagerare skulle kunna kliva ut.P böter vi fri parkering , ? jag kunde ju ställa min familjs 4 bilar där ....i max två timmarÄr det rätt att dom bötfäller mig ?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Parkeringsböter får utfärdas om ett fordon har parkerats i strid med gällande parkeringsföreskrifter. Enligt din beskrivning i din fråga upplåter parkeringshuset fri parkering i två timmar, men det förutsätter att man parkerar i enlighet med andra föreskrifter, så som att exempelvis parkera inom markerade platser. Du har inte fått parkeringsböter för att du inte betalt för din parkering eftersom det tilläts två timmar gratis parkering, utan du har fått parkeringsböter för att du parkerat utanför en markerad parkeringsruta.

Det verkar således korrekt att du fått parkeringsböter eftersom du beskriver att fordonet varit parkerat utanför markerad parkeringsruta – detta är ett faktum som är oberoende av att det råder fri parkering under viss tid. En felparkering utanför markerad plats kan bötfällas även om man betalt parkeringsavgift på en avgiftsbelagd parkering. Även om det råder fri parkering under två timmar måste man alltså iaktta andra parkeringsregler som att parkera innanför angivna markeringar.

Jag hoppas du fick svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar

Jonna Johansson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Parkeringsböter (486)
2021-09-30 Hur bestäms en parkeringsbots storlek?
2021-09-30 Om parkeringsbot har angett fel adress?
2021-09-27 Är det förbjudet att stå i/för nära en T-korsning även där de korsande/anslutande vägarna är enkelriktade?
2021-09-26 Vad är maxbeloppet på en felparkeringsavgift?

Alla besvarade frågor (96532)