Kan jag anmäla min chef för förtal?

Hej min chef spridande löng om mig till ex ska jag ha stulet ett rastbod bensin o diverse andra greja ur företaget ! Jag ha bestridert detta och bevisat att det inte stämmer . Deräfter börja hon med nya greja att lägga detta fram till deras jurist och styrelsen i företaget som jag även bevisade att det stämde inte och jag ha inte stulet not ! Efter facket samträdande betalade företaget en summa till mig men jag bliv av med min jobb pga företaget som kommunen va ägare gig över helt i kommunen under utredning ! Chefen som anklagade mig heller tiden va anställt i detta förtaget ! Min fråga är om jag kan anmäla hon för förtal pga att hon spridande löng att jag ha stulet som jag bevisade att det stammade inte !? Mvh

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Förtal

Förhåller det sig så, att en person säger saker till andra för att du ska utsättas för missaktning eller för att du ska framstå som klandervärd, kan personen ha gjort sig skyldig till brottet "förtal" (5 kap. 1 § brottsbalken).

Åtgärd

I de fall det förekommit ärekränkningsbrott, väcker åklagare endast åtal i särskilda fall. Alternativet är att du kan väcka tala såsom målsägande (5 kap. 5 § brottsbalken). Du bestämmer själv om du vill väcka åtal. Skulle du väcka åtal så har du bevisbördan, det vill säga att det är du som måste bevisa att personen har begått brottet. Det är viktigt att tänka på, att du riskerar att få betala rättegångskostnaderna om du förlorar målet.

Det finns alltid möjlighet att upprätta en polisanmälan.

Har du några fler frågor, eller vill du komma i kontakt med någon av våra jurister, är du varmt välkommen att återkomma!

Pontus SchenkelRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Straffrätt och Ärekränkning, 5 kap. BrB? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo