FrågaSTRAFFRÄTTÄrekränkning, 5 kap. BrB28/02/2020

Kan jag anmäla en person som säger att jag stjäl för förtal?

Jag jobbar på hemtjänst och en av mina kunders dotter har sagt att jag har tagit pengar och dyra väskor från hennes mamma. Hon bor inte här och kan inte bevisa detta och jag har självklart inte gjort det. Hon hatar med att anmäla mig till polisen och jag undrar om jag kan anmäla henne för förtal.

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det kan du göra då denna kunds dotter anklagar dig för att vara en brottsling. Dock måste uppgiften att du stulit pengar och väskor kommit till åtminstone en tredje persons kännedom. Har endast du själv nåtts av uppgiften föreligger istället ett brott som heter "förolämpning" (5 kap 3 § Brottsbalken).

Enligt lagtexten ska den som utpekar någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning dömas för förtal (5 kap 1 § Brottsbalken). Går din kunds dotter runt och anklagar dig för att stjäla till andra personer utan något som helst bevis för att detta påstående är alltså en förtalsanmälan möjlig.

Du kan därmed inleda en förtalsprocess i domstol. Dock är det mycket viktigt att påpeka att är svårt och kräver mycket energi från dig att verkligen bevisa att ett förtalsbrott ägt rum då du kommer vara din egen åklagare. Detta bör man alltid ha i åtanke innan man inleder en process kring ett eventuellt förtalsbrott. Förlorar du processen i domstol riskerar du även att få betala rättegångskostnaderna helt själv. Detsamma gäller för brottet förolämpning (jfr 5 kap 5 § Brottsbalken).

Hoppas du känner dig nöjd med svaret på din fråga!

Sebastian NäslundRådgivare
Hittade du inte det du sökte?