Kan en revisor blir personligt betalningsansvarig om ett bolag går i konkurs?

2021-06-15 i Bolag
FRÅGA
HejJag ska hjälpa ett bolag med dess redovisning.Problemet är att bolaget har en mycket dålig ekonomi och dess egna kapital är förbrukat.Vad händer mig som privatperson om detta bolag går i konkurs.Kan jag bli drabbad på något sätt. Som en prick hos kronofogden eller betalningsskyldig, för detta bolags skulder.Mvh
SVAR

Hej!
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

En revisor kan inte bli personligt betalningsansvarig för bolagets utgifter, enbart ägare kan (beroende på vilken typ av bolag det är) bli personligt betalningsansvariga för bolaget. Är det exempelvis ett handelsbolag så är det delägarna som kan bli personligt betalningsansvariga (2 kap. 20 § lag om handelsbolag och enkla bolag). Är det däremot ett aktiebolag så kan aktieägarna inte bli personligt betalningsansvariga för bolagets förpliktelser, förutom i specifikt reglerade situationer som avser likvidationsskyldighet på grund av kapitalbrist (1 kap. 3 § aktiebolagslagen).

Vänliga hälsningar,

Jessica Jacob
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bolag (734)
2021-07-31 Är konkursförhandlingar ett hinder för att bli bolagsman?
2021-07-31 Kan en styrelseledamot lämna sitt uppdrag?
2021-07-30 Bolagsstrukturering - hyra ut fastighet
2021-07-17 Försvinner utdelningsutrymmet i ett av mig ägt aktiebolag om jag säljer aktiebolaget till mitt Holdingbolag?

Alla besvarade frågor (94568)