Kan en person som blivit nekad asyl i Sverige besöka Sverige som turist?

2021-05-28 i Migrationsrätt
FRÅGA
Hej jag sökte asyl i Sverige men jag fick avslag och jag blev tvungen att flytta tillbaka till mitt hemma, det har gått 2 månader och nu jag vill resa till Sverige för att besöka familjen som turis jag har inte reseförbud på grund av jag åkte när Migrationsverket tog beslutet, min fråga är om jag kan resa till Sverige som turist utan nån problem.
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Jag tolkar det som att du ansökt om asyl hos Migrationsverket men fått avslag och undrar om du trots detta kan resa in till Sverige som turist.

Om du följt anvisningarna i beslutet om vilken tid du behövt lämna Sverige och därmed inte fått återreseförbud kan du utan problem resa in som turist till Sverige (12 kap 15a § Utlänningslagen). Även om du skulle ha fått återreseförbud går det då det finns mycket speciella skäl såsom att t.ex. en anhörig är sjuk eller ska begravas, att få tillstånd att besöka Sverige. Som jag tolkar av din fråga är så dock inte fallet, alltså kan du utan att ha dessa speciella skäl resa in till Sverige.

Hoppas att du fått svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar,

Nicolina Abaas
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Migrationsrätt (1189)
2021-06-16 Kan min fru vänta på sitt uppehållstillstånd på plats i Sverige?
2021-06-11 Migrationsrätt - familjeåterförening
2021-06-10 Vad händer med mitt uppehållstillstånd om vi skiljer oss? Och vad händer med våra gemensamma barn?
2021-06-09 Migrationsverket kan begära om ytterligare uppgifter

Alla besvarade frågor (93145)