Kan en affär vägra att ta emot vissa valörer?

2019-09-04 i KÖPRÄTT
FRÅGA
Kan en affär i Sverige vägra ta emot tusenlappar?
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Enligt Riksbanken är huvudregeln i Sverige att kontanter är lagliga betalningsmedel och därmed ska accepteras vid betalning. Detta kan dock avtalas bort av bland annat affärer, eftersom det i Sverige förekommer avtalsfrihet enligt avtalslagen. Det medför att en affär får lov att vägra acceptera vissa valörer eller kontanter överhuvudtaget.

Utifrån konsumentens perspektiv är det givetvis önskvärt att sådan information kommer så tidigt som möjligt, gärna så att informationen kommer redan innan konsumenten har gått in i affärer, exempelvis genom en skylt på dörren eller liknande. Detta för att konsumenten ska kunna välja att handla i någon annan affär istället.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar,

Alexandra Madsen
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
ZR20Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-09-07 11:39
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (752)
2019-09-22 Frånträda distansavtal
2019-09-22 Kan man häva leasingavtal för personbil?
2019-09-04 Kan en affär vägra att ta emot vissa valörer?
2019-08-29 Vad ska exet betala för att köpa vår gemensamt köpta säng?

Alla besvarade frågor (72979)