Kan arbetsgivaren hålla kvar mig eller kan jag byta jobb?

FRÅGA
Om har inte någon anställningsavtal men har sökt jobb hos annan flytt firma så kan arbetsgivaren hålla kvar denna jobben eller kan byta jobb utan att har ingen anställda endast timmar ???
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Jag tolkar det som att du undrar om en arbetstagare kan söka jobb hos ett företag trots att man arbetar hos en annan arbetsgivare men utan ett skriftligt anställningsavtal.

För att avgöra om du anses anställd sedan tidigare behöver jag egentligen veta mer om din situation. Först kan dock konstateras att det inte finns något formkrav för att ett anställningsavtal ska tillkomma, det vill säga att ett sådant avtal kan ingås både muntligen, skriftligen och genom konkludent handlande. Att du exempelvis inte har skrivit på ett anställningsavtal utan enbart tackat ja alternativt agerat som om du har arbetat hos arbetsgivaren, kan därför ses som bindande.

Utan att veta vilken anställningsform du eventuellt skulle ha så har du förmodligen en uppsägningstid antingen enligt lag eller kollektivavtal. Detta innebär att du måste ange att du säger upp dig samt iaktta en viss tid innan du kan byta jobb (11 § lag om anställningsskydd).

Som svar på din fråga är det mycket möjligt att arbetsgivaren kan hålla dig kvar på jobbet en viss tid, om du anses anställd och har en uppsägningstid. För att ge dig ett säkert svar på din fråga måste jag dock veta mer kring din situation.


Om du vill ha mer hjälp med din fråga rekommenderar jag dig att boka tid med en av våra kunniga jurister. Annars hoppas jag att du fått svar på din fråga!

Vänligen,

Madeleine Runesson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Uppsägning och avskedande (1852)
2021-09-22 Uppsägningstid för arbetstagare med lönebidrag
2021-09-22 Kan min arbetsgivare avsluta min provanställning då vi kommit överens om föräldraledighet?
2021-09-20 Felaktig uppsägning av behovsanställning?
2021-09-11 Uppsägning av anställningsavtal innan arbetsstart.

Alla besvarade frågor (95801)