Kan arbetsgivare förbjuda mobil på arbetstid?

2017-05-31 i Övrigt
FRÅGA
Hej!Jag undrar om min arbetsgivare kan förbjuda mig att ha min mobil på mig på arbetstid? Jag använder den inte aktivt men känner att jag av olika privata skäl behöver vara tillgänglig.Finns det någon lag som reglerar det här?
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Arbetsgivare har något som kallas för arbetsledningsrätt. Det är en allmän princip inom svensk rätt (alltså inte reglerat i lag) som innebär att arbetsgivaren har rätt att leda och fördela arbetet på arbetsplatsen och denna rätt är ganska vidsträckt. Arbetsgivaren har bland annat rätt att bestämma hur arbetet ska organiseras och utföras på arbetsplatsen. I detta ingår även att arbetsgivaren har rätt att utfärda olika föreskrifter och policyer på arbetsplatsen. Detta innebär att arbetsgivaren har med stöd av arbetsledningsrätten rätt att införa en policy om mobiler på arbetsplatsen.

Arbetsledningsrätten kan inskränkas genom lag, kollektivavtal och praxis och arbetsgivaren får heller inte utöva arbetsledningsrätten godtyckligt eller på ett sätt som strider mot god sed. Detta verkar dock inte vara aktuellt här.

Sammanfattningsvis kan din arbetsgivare förbjuda dig att ha på dig mobilen på arbetstid med stöd av arbetsgivarens arbetsledningsrätt som är en allmän rättsgrundsats i svensk rätt. Det är alltså ingen lag som reglerar detta, utan en allmän princip.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Johanna Ambjörn
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1916)
2021-07-26 särbehandling ålder vid anställning
2021-07-24 Hur mycket får man arbeta i sträck?
2021-07-18 Vad innebär lojalitetsplikten och vem gäller den?
2021-07-14 Rätt att ta del av LAS-listan?

Alla besvarade frågor (94233)