FrågaSTRAFFRÄTTPåföljder31/03/2018

Jämkning eller omvandling av straffet dagsbot för en skolelev

Har en ung släkting som dömts till dagsbot (30x50) för ringa narkotikabrott. Han är 18 år, går fortfarande i skolan o har alltså ingen inkomst utöver studiebidrag. Han är placerad av Socialtjänsten i boende utanför hemmet (hos privatperson). Någon ekonomisk möjlighet att betala har han inte, och det känns helt fel att någon utifrån ska "ta hans straff", dvs betala böterna. Han måste själv på något sätt inse straffet. Kan detta omvandlas på något sätt? Att låta det gå vidare till Kronofogdemyndigheten känns heller inte rätt. Då blir ju bara skulden större o större o situationen värre o värre. Vill att han kommer rätt i livet, men han måste inse att det är eget ansvar som gäller. Tacksam för svar.

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Dagsböter:
Dagsbot är en form av böter där antalet dagsböter beror på brottets straffsats och svårighet (eller straffvärde). Dagsbotens storlek beror även på den tilltalades inkomst. Din släkting har alltså dömts till 30 dagsböter á 50 kr, vilket blir 1500 kr i böter, vilket är det lästa beloppet för en dagsböter (se 25 kap. 2 § brottsbalken).

Vid beräkning av dagsbotens belopp tillämpar domstolarna ofta de riktlinjer som har bestämts inom åklagarmyndigheten (Riksåklagarens riktlinjer 2007:2, Beräkning av dagsbotsbeloppet vid strafföreläggande). Där sägs det att till inkomsten räknas även mer kontinuerligt utgående ersättning eller bidrag, vilket kan vara ett studiebidrag.

Omvandla straffet:
Penningböter är böter i form av en fast penningsumma som betalas av den som begått mindre brott/förseelser, vilket exempelvis kan vara brott mot trafikförordningen. Det beloppet kan som lägst vara 200 kr och högst 4000 kr. I 25 kap. 1 § brottsbalken anges att om en viss bötesform inte är föreskriven för brottet, ska dagsböter dömas ut, om brottet inte bör föranleda ett lägre straff än 30 dagsböter, varpå penningböter ska dömas ut. Domstolen har alltså gjort bedömningen i din släktings fall att straffet är så pass svårt att det motsvarar minst 30 dagars dagsböter (varpå penningböter inte kan dömas ut).

Riksåklagaren har riktlinjer för ungdomsreduktioner vid bötesstraff, RåR 2017:1 (vilket används när den misstänkta personen är under 21 år, se 29 kap. 7 § brottsbalken). I denna omvandlingstabell har man angett att om den tilltalade är 18 år, så ska 30-50 dagsböter omvandlas till 30 dagsböter för den personen. För att ge ett ytterligare exempel så ska 90 dagsböter omvandlas till 60 dagsböter, eller fängelse i 14 dagar ska omvandlas till 120 dagsböter för en 18 åring. Detta kan jämföras med NJA 2014 s. 658, där en 17 åring dömdes till 30 dagsböter för narkotikabrott, vilket motsvarade brottets straffvärde. 29 kap. 7 § brottsbalken medförde inte att straffet skulle sättas ner till penningböter.

Eftersom din släkting har fått det lägsta antalet dagsböter (och det lägsta beloppet) kommer det straffet alltså inte att kunna omvandlas på något sätt.

Jämkning av dagsbotens storlek:
Dagsbotens belopp får jämkas om det finns särskilda skäl för det (25 kap. 2 § brottsbalken). Denna regel är inte avsedd för brott av en mer bagatellartad natur, då det oftast döms ut penningböter för dessa. Möjligheten att jämka dagsboten bör däremot tillämpas restriktivt. Om den misstänkte har mycket små eller inga inkomster kan omständigheterna i vissa fall vara sådana att minimibeloppet för en dagsbot behöver jämkas för att inte straffet ska drabba allt för hårt (se prop. 1990/91:68 s 117). En individuell prövning med hänsyn till omständigheterna i det särskilda fallet ska alltid göras. Dagsboten får inte jämkas så att bötesbeloppet understiger 750 kr.

I NJA 1996 s. 195 var det fråga om en 16 åring som hade dömts till dagsböter och om detta kunde jämkas. HD sa då att något generellt undantag beträffande exempelvis grundskoleelever eller andra skolungdomar bör inte göras, utan en individuell prövning med hänsyn till omständigheterna i det enskilda fallet ska äga rum. Ett exempel där jämkning av minimibeloppet kan tänkas är när någon lever under särskilt svåra sociala förhållanden och där straffet därför skulle bli osedvanligt betungande. I rättsfallet kom domstolen fram till att den tilltalade var 16 år och fullgör en normal skolgång. Hon hade ingen inkomst eller förmögenhet och verkade leva under liknande ekonomiska förhållanden som skolungdomar i allmänhet. Det framkom inga andra omständigheter som utgjorde särskilda skäl att jämka dagsbotsbeloppet. Därför dömdes hon till 70 dagsböter á 30 kronor (tidigare var 30 kronor det lägsta beloppet).

Domstolen bör alltså i din släktings fall ha gjort en individuell prövning om att jämka dagsbeloppet. Eventuellt kan din släktings sociala situation utgöra ett tänkbart skäl för jämkning, men det beror alltså på och är svårt att ge något konkret svar på. Skulle en jämkning ske kommer dagsbotsbeloppet som lägst bli 750 kr. Din släkting kan alltså välja att överklaga påföljdsdelen av domen (förutsatt att den inte vunnit laga kraft), men med tanke på att jämning av dagsböter ska ske väldigt restriktivt och att din släkting har dömts till den lägsta formen av dagsböter, kan det vara svårt att vinna framgång.

Om du vill ha mer rådgivning så kan du ringa vår kostnadsfria telefonrådgivning på 08- 533 300 04.

Vänligen,

Jennie AnderssonRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Straffrätt och Påföljder? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo