Jag köpte en maskin från en hemsida som skulle ha garanti. Vid leverans fanns inget garantibevis. Är det att anse som att maskinen är behäftad med fel?

2019-04-21 i KÖPRÄTT
FRÅGA
Jag köpte en maskin från en hemsida. Innan köpet fick jag information att det var tre års garanti, men då maskinen kom hem fanns inget garantibevis med. Är det att anse som att maskinen är behäftad med fel?
SVAR

Hej och tack för din fråga!

Utifrån förutsättningarna är det svårt att konstatera om köplagen (KöpL) eller konsumentköplagen (KKöpL) ska gälla. Köplagen gäller vid köp mellan privatpersoner samt när företag handlar av varandra. Medan konsumentköplagen gäller när privatpersoner handlar av företag.

Hursomhelst, ska en vara anses felaktig om den inte överensstämmer med vad som avtalats, 17 § KöpL. Om du fick information vid avtalets ingående att maskinen skulle ha garanti i tre år, är varan att anse som icke-avtalsenligt (läs behäftat med fel) om du erhåller den utan garantibevis. Här borde du, i min mening, kunna kräva att antigen få garantin som ni avtalat om, få prisavdrag eller häva köpet (39 § KöpL) eftersom detta är ett avtalsbrott.

Hoppas att detta var svaret på din fråga!

Christoffer Dahl
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (808)
2020-05-18 Hur kan jag få tillgång till personnummer?
2020-05-16 Kan jag häva ett bilköp?
2020-05-13 Vilken lag är tillämplig vid uthyrning av lös sak?
2020-05-04 Hur skiljer sig konsumentskyddet mellan att handla i butik eller på nätet?

Alla besvarade frågor (80629)