Jag har lånat ut pengar till en person. Vi har inget skuldebrev men det finns vittnen. Kan jag väcka talan i domstol, och hur ser mina chanser ut i så fall?

2020-08-10 i Fordringar
FRÅGA
Jag lånade ut någon 60 000 kr kontant, och mindre del av pengar har jag skickat honom på swish. Jag har inget skuldebrev och rättsligt bevis men jag har haft två vittnesmål när jag förhandlade med honom om när han ska betala pengar och jag tänker väcka talan vid domstol.Är det möjligt att bevisa vittnenas vittnesmål i domstolen och vinna ärende?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Jag kommer att besvara ifall du kan kräva att få pengarna tillbaka trots att du och den andra personen inte har något skriftligt avtal. Därefter kommer jag att gå igenom hur du ska gå tillväga för att få pengarna tillbaka, samt ge råd om vad du kan göra nu.

Kan du kräva att få pengarna tillbaka, trots att du och den andra personen inte har något skriftligt avtal?

Ett muntligt avtal är lika giltigt som ett skriftligt, men är tyvärr svårare att bevisa. Du uppger att du har två vittnesmål när du har förhandlat med personen om att han ska betala dig pengar, menar du att det är andra personer som har varit närvarande när du har pratat med personen om att han är skyldig dig pengar och ska betala tillbaka? I så fall kan det utgöra bevisning.

Om det finns någon annan bevisning på att du har lånat ut pengar, exempelvis kontoutdrag alternativt sms eller andra meddelanden där personen säger att han ska betala eller där du uppmanar honom att betala det han är skyldig dig, kan det utgöra bevisning.

Hur ska man gå tillväga för att få pengarna tillbaka?

Eftersom du har förhandlat med personen om att han ska betala tillbaka, men du inte har fått några pengar av honom, rekommenderar jag att du ansöker om betalningsföreläggande via Kronofogden (se mer information på Kronofogdens hemsida, länk här. Det kostar 300 kronor att ansöka. Den kostnaden kan man begära ersättning för i sin ansökan. Kronofogden uppger att man i sin ansökan kan ta med kostnader för sitt eget eller sitt ombuds arbete, och att den kostnad som Kronofogden ersätter normalt är 380 kronor.

Efter att man har ansökt om betalningsföreläggande hos Kronofogden kommer Kronofogden att ta kontakt med personen som den som ansökte vill ha betalt av. Då kan det hända att personen betalar, men det kan även hända att personen bestrider betalningsföreläggandet, alternativt att personen inte gör någonting. Om personen vägrar betala, alltså bestrider kravet, får den som vill ha betalt välja om hen vill driva ärendet vidare till domstol.

Du skriver i din fråga att du vill väcka talan i domstol, men du behöver ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogden först för att gå skulden fastställd.

Vad du kan göra nu

Jag rekommenderar att du tar kontakt med Kronofogden samt ansöker om betalningsföreläggande. Hur stor chans du har att få pengarna tillbaka är svårt att svara på. Om en person är skyldig en pengar men det inte finns skriftlig bevisning kan det vara svårt att få rätt, och det är inte heller säkert att den som är skyldig en pengar har möjlighet att betala skulden. Även om man ansöker om betalningsföreläggande är det alltså inte självklart att man får pengarna tillbaka.

Om du har fler frågor får du gärna ringa till Lawlines telefonrådgivning. Telefonnumret är 08-533 300 04, och telefonrådgivningen har öppet måndag–fredag kl. 10.00–16.00.

Vänligen,

Jenny Hedin
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Fordringar (774)
2021-02-28 Skuldebrev
2021-02-24 När måste ett skuldebrev utan förfallodatum betalas?
2021-02-21 Behöver man ange namn på den nya borgenären vid överlåtelse av enkelt skuldebrev?
2021-02-18 Hur formulerar man ett skuldebrev?

Alla besvarade frågor (89860)