Jag betalade för huset, måste jag köpa ut min maka?

2019-01-22 i Äktenskapsskillnad
FRÅGA
Hej! Undrar hur fördelningen av vårt hus blir vid skilsmässa. Jag har genom arv finansierat hela byggandet av vårt hus för ca 15 år sedan, även tomt. Det står skrivet på mig. Vi har dock byggt det för vårt gemensamma boende. Vi har haft en ungefärlig fördelning av våra levnadsomkostnader så att jag betalt fasta kostnader och min fru större delen av mat. Inga exakta siffror, men det har varit en schysst överenskommelse. Blir jag tvungen att köpa ut min fru med halva marknadsvärdet? Bohaget har jag inget intresse av, förutom mitt arvegods.
SVAR

Hej och tack för att du kontaktar Lawline med din fråga.

En makes egendom är giftorättsgods om den inte är enskild egendom (7 kap 1-2 § Äktenskapsbalk). I mitt svar kommer jag att förutsätta att huset är giftorättsgods, och alltså finansierades av ett arv som du inte fick med förbehåll om att arvet skulle vara enskild egendom.När ett äktenskap upplöses fördelas makarnas egendom genom bodelning (9 kap 1 § Äktenskapsbalk), men ni behöver inte bodela om ni inte vill. Ert giftorättsgods ska ingå i bodelningen (10 kap 1 § Äktenskapsbalk). Vid bodelningen får ni avräkna egendom så att den täcker era skulder (11 kap 2 § Äktenskapsbalk), det som blir kvar ska delas lika mellan er (11 kap 3 § Äktenskapsbalk).

Svaret blir alltså ja, du blir tvungen att köpa ut din fru till halva marknadsvärdet, förutsatt att hon inte kan tillskiftas annan egendom av det värdet. Ett alternativ är att ni kommer överens med varandra om att dela på ett annat sätt som ni tycker är rättvisare.

Tack för att du kontaktade lawline, behöver du mer rådgivning kan du ringa till oss på lawline, 08-533 300 04

Vi besvarar samtal måndag till fredag 10:00-16:00

Ebba Ekstrand
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskapsskillnad (768)
2019-05-26 Försörjningsstöd efter separation
2019-05-23 Ingår löner, bonusar, optioner etc. som inte ännu utbetalats i bodelningen vid äktenskapsskillnad?
2019-05-20 Exmake gömmer tillgångar
2019-05-14 Kan jag ge bort min bostadsrätt innan skilsmässa så min fru inte får ta del av den?

Alla besvarade frågor (69302)