Invändningar på löpande skuldebrev vs. köplagen

2017-07-29 i Fordringar
FRÅGA
Hej! Skulle vilja få det förklarat när köplagen är tillämplig i kombination med ett löpande skuldebrev?Antag att ett löpande skuldebrev utfärdats mellan en frukthadlare och fruktgrossist. Grossisten överlåter skuldebrevet till en fruktimportör som kräver frukthandlaren på fulla beloppet á 40 000. Det visar sig att fruktgrossisten endast har presterat hälften av frukten och frukthandlaren vill därför bara betala 20 000. Fruktimportören är i god tro.Kan Köplagen i detta fall tillämpas?Eller faller invändningen av frukthandlaren helt bort pga 15§ SkbrL? Ha lite svårt att särskilja vad som väger tyngst. Tacksam för svar! Mvh Helena
SVAR

Hej tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

15 § skuldebrevslagen reglerar vilka invändningar som kan göras mot en ny godtroende borgenär, inte vilka eventuella invändningar som kan göras mot en tidigare borgenär.

Det man kan göra som gäldenär är att låta skriva på skuldebrevet vad som har betalats och på så sätt försätta ny borgenär i ond tro.

Varan i sig kan grossisten reklamera gentemot handlaren enligt köplagen och få pengar tillbaka men grossisten kommer fortfarande få betala 40 000 till den nya borgenären.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar,

Oskar Jansson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Fordringar (823)
2021-09-10 Annan person betalar räkningar
2021-08-31 Gemensam skuld
2021-08-30 Hur går man tillväga när en person vägrar återlämna ens saker?
2021-08-27 Dragit pengar från min lön utan lov

Alla besvarade frågor (95740)