Innebörden av adoption av vuxna barn

2017-07-06 i Adoption
FRÅGA
Hej. Jag har tyvärr inte haft kontakt med mina två biologiska barn sedan de var små barn. Omständigheter som orsakat detta. Vet dock att de haft en bra styvfar. Båda barnen är nu vuxna. Fick idag info att styvfadern och biologiska mamman gått till tingsrätten och ansökt om att adoptera de vuxna barnen. Jag har inget att säga om det, godkänner det. Vad innebär detta för mig? Vilka rättigheter ger jag upp? Det står även att man ska ange att man inte gör detta av ekonomiska skäl, vad menar man med det?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

En adoption skulle innebära att du rättsligt sett inte längre betraktas som pappa till dina biologiska barn. När styvpappan adopterar dina barn intar de samma ställning som om de vore hans biologiska barn. Eftersom barnen är vuxna förlorar du inga rättigheter, hade de varit minderåriga hade till exempel frågor om vårdnad aktualiserats. Däremot kommer barnen inte att vara arvsberättigade efter dig. Eftersom adoptivpappan betraktas som pappa till barnen kommer de att ärva efter honom istället, se 4 kap. 8 § Föräldrabalken och 2 kap. 1 § Ärvdabalken.

Enligt 4 kap. 6 § Föräldrabalken får en adoption inte ske om det från någon sida getts eller utlovats ersättning eller avtalats om underhåll. Det är alltså inte tillåtet att adoptera på grund av ekonomiska skäl, till exempel mot ekonomisk ersättning. Du bör därför uppge att du inte mottagit eller gett någon ekonomisk ersättning med anledning av adoptionen.

Med vänlig hälsning

Hanna Lindsten
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Adoption (602)
2021-07-31 Möjligheten att adoptera eller få vårdnaden om bonusbarn
2021-07-30 Adoptera 18 åring
2021-07-29 Krävs det samtycke från de biologiska föräldrarna vid en vuxenadoption?
2021-07-21 Kan man adoptera utländska vuxna över 18 år?

Alla besvarade frågor (94564)