Ingår min pappas frus sommarstuga i bodelningen och därmed mitt arv?

FRÅGA
HejMin pappa har gått bort. Han var omgift sen ca10 år. Hans fru hade med sig en sommarstuga in i förhållandet, och står som ägare av fastigheten. Inget testamente eller äktenskapsförord finns. Ingår sommarstugan i bouppteckningen och senare i bodelning/arvsskifte?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

När din pappa gått bort ska en bodelning ske innan arv kan fördelas. En bodelning innebär att alla makarnas egendom ska delas i hälften efter avdragna skulder, exklusive enskild egendom eller sådan som är personlig (9 kap. 1 § och 11 kap. 3 § äktenskapsbalken).

Egendom kan vara enskild exempelvis om frun har fått stugan i gåva med villkor att egendomen ska vara hennes enskilda (se vidare 7 kap. 2 § äktenskapsbalken).

Egendom som kan vara personlig är exempelvis kläder, parfym, smycken eller andra föremål som frun har haft uteslutande till sitt personliga bruk. Sådan egendom får endast räknas från bodelningen i den mån det är i skälig omfattning. Jag har dock svårt att se att en sommarstuga med ett större värde skulle klassificera in i denna paragraf (10 kap. 2 § äktenskapsbalken).

Förutsatt att fruns sommarstuga inte utgör enskild egendom eller har använts uteslutande till fruns personliga bruk samt är i skälig omfattning, så ska alltså sommarstugan ingå i bodelningen och senare indirekt i ditt arv.


Jag hoppas du är nöjd med ditt svar! Har du fler frågor kan du alltid höra av dig till oss igen.

Vänligen,

Madeleine Runesson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bouppteckning och arvsskifte (1111)
2021-10-17 Är jag skyldig att betala min avlidne mammas skulder?
2021-10-02 När anses en bouppteckning vara avslutad?
2021-09-29 Kan jag överklaga bouppteckning för att hävda dold samäganderätt?
2021-09-29 Får en dödsbodelägare agera utan de andra dödsbodelägarnas samtycke?

Alla besvarade frågor (96494)