I förväg kommunicerad defekt skäl för hävning?

2015-12-29 i Köplagen
FRÅGA
Hej, min son sålde en dator på blocket. I annonsen uppgav han att det fanns en spricka uppe i högra hörnet, det fanns en bild på datorn, han meddelade även detta vid ett telefonsamtal . Min son mötte upp köparen och överlämnade datorn. Efter ett par dagar ringde köparen och uppgav att sprickan var större än han trott. Han vill nu att köpet ska gå tillbaka. Vad gäller? Datorn är 3 år och nyvärldet är ca 20000 kr, min son sålde den för 9500kr.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Sammanfattning och råd

Köparen kan inte åberopa sprickan som fel eftersom han borde ha känt till den. Eftersom er son troligtvis redan har fått betalt behöver han bara kommunicera den ståndpunkten till säljaren.

Om er son inte har fått betalt, eller om säljaren stämmer er son, rekommenderar jag att ni kontaktar någon av de specialiserade jurister Lawline samarbetar med. Ni kan boka tid på ett kontor nära er direkt via http://lawline.se/boka alt klicka på knappen till höger.

Utredning

Köparen har bara rätt att häva köpet på grund av fel på varan, om avtalsbrottet är av väsentlig betydelse för köparen och säljaren borde ha insett detta, 39 § KöpL. Först och främst måste det alltså vara fel på varan. Säljaren måste dessutom ha insett att felet är av väsentlig betydelse för köparen.

Köparen får inte som fel åberopa en defekt på varan som han borde ha känt till, 20 § KöpL. Er son hade före köpet meddelat köparen om sprickan. Att köparen då valde att inte undersöka sprickan närmare före köpet bör köparen stå risken för. Det är alltså högst tveksamt om sprickan över huvud taget kan åberopas som fel.

Om det ändå skulle vara möjligt att åberopa sprickan som fel så måste er son ha insett att detta var av väsentlig betydelse för köparen, för att köparen ska få häva. Er son kan inte anses ha insett detta eftersom han sålde den begagnat och hade upplyst köparen om sprickan både med bild och via telefon. Det skulle dock kunna vara aktuellt med nedsättning av priset, om sprickan verkligen är större än vad som framgick i de uppgifter som er son lämnade.

Mitt råd är dock att hålla fast vid att er son har upplyst köparen om sprickan och att köparen alltså inte kan hävda att det är fel på varan. Eftersom ni redan har fått betalt, vilket jag antar att ni fick samtidigt som ni lämnade datorn, så är ni i en fördelaktig position. Det är ju köparen som vill få till en förändring.

Mvh

Johan Landström
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Köplagen (1241)
2020-10-24 Fel i vara och hävning
2020-10-22 Dolda fel vid köp av bil i befintligt skick
2020-10-21 Vad är rimligt att betala?
2020-10-18 När blir hävning av en vara aktuellt?

Alla besvarade frågor (85452)