Hyresvärden betalar inte ut depositionen

2020-02-06 i Fordringar
FRÅGA
Jag har flytta ut från en andrahandslägenhet i nov men hyresvärden svara inte min telefon och verkar att han vill inte ge tillbaka min deposition ca 15000kr.Vad skulle jag göra?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

En deposition är tänkt att fungera som ett skydd för hyresvärden under den tid som hyresförhållandet pågår. Depositionen ska betalas tillbaka när hyresförhållandet tar slut så länge hyresgästen inte orsakat någon skada på lägenheten. Det framgår inte av din fråga om det är någon skada på lägenheten inblandad som du har orsakat. Jag utgår från mitt svar att så inte är fallet, utan att problemet handlar om att hyresvärden inte vill ge tillbaka depositionen.

Hur ska du gå tillväga?

Det första man alltid ska göra är att försöka ta kontakt med hyresvärden och förklara situationen, vilket du verkar ha gjort. Mitt råd till dig då är att du ska vända dig till Kronofogden om betalningsföreläggande (se här). En ansökan sker via deras hemsida eller så kan du ladda ner en blankett (se här). I ansökan kommer du behöva ange personnummer, kravet på vilken summa pengar och grunden till varför du kräver detta. I ditt fall rör det sig om 15.000kr för en deposition som hyresvärden inte vill betala tillbaka trots att det inte finns en skada på lägenheten. Notera även att avgifter tillkommer, bland annat 300 kr för din ansökan. Men den kostnaden kan du begära ersättning för i din ansökan. Se mer information på Kronofogdens hemsida.

Lycka till!

Hoppas du fick svar på din fråga!

Anna Holmlund
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll