Hur upprättar man en framtidsfullmakt?
Finns det mall för avtal/fullmakt mellan makar ang ekonomi vid ev sjukdom/demens?
Ska fullmakten registrerar hos ngn myndighet eller bara finnas i hemmet?
Lawline svarar
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Sedan 2017 finns det en ny lag i Sverige som handlar om framtidsfullmakter. Du hittar lagen här.
Det finns exempelmallar på internet över hur en framtidsfullmakt kan se ut. En mall hittar du här.
Innebörden av en framtidsfullmakt
En framtidsfullmakt är en fullmakt som någon (fullmaktsgivaren) ger åt en person (fullmaktshavaren) att företräda fullmaktsgivaren för det fall han eller hon på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller något liknande förhållande varaktigt och i huvudsak inte längre har förmåga att ha hand om de angelägenheter som fullmakten avser, till exempel ekonomi. (1 § lag om framtidsfullmakter)
En framtidsfullmakt får omfatta ekonomiska och personliga angelägenheter. Fullmaktshavaren ska bevaka fullmaktsgivarens rätt i de angelägenheter som framtidsfullmakten omfattar. (2 § lag om framtidsfullmakter)
Upprättande av en framtidsfullmaktDen som har fyllt 18 år och har förmåga att ha hand om sina angelägenheter får upprätta en framtidsfullmakt. (3 § Lag om framtidsfullmakter)
En framtidsfullmakt ska vara skriftlig. (4 § Lag om framtidsfullmakter)
Två personer ska vittna när fullmaktsgivaren skriver under framtidsfullmakten eller intyga om att hon har skrivit under fullmakten. Vittnena ska även förstå att det handlar om en framtidsfullmakt och bekräfta framtidsfullmakten med sina underskrifter. (4 § lagen om framtidsfullmakter)
Personer som inte får vara vittnen till framtidsfullmakten
Lagen om framtidsfullmakter hänvisar till vittnesreglerna i 10 kap 4 § 1 stycket ärvdabalken. Vittnen får inte vara under 15 år eller lida av en psykisk störning som gör att personen inte förstår vad den vittnar till.
Fullmaktshavaren får inte vara vittne. Make eller sambo till fullmaktsgivaren får inte vara vittnen. Föräldrar, syskon eller barn till fullmaktsgivaren får inte heller vittna. En svåger eller svägerska till fullmaktsgivaren får inte heller vara vittne. (4 § lagen om framtidsfullmakter och 10 kap 4 § 1 stycket ärvdabalken)
Det framtidsfullmakten måste innehålla
I framtidsfullmakten ska det framgå
1. att det är fråga om en framtidsfullmakt,
2. vem eller vilka som är fullmaktshavare,
3. vilka angelägenheter fullmakten omfattar (t.ex. ekonomi), och
4. vilka övriga villkor som gäller. (5 § Lag om framtidsfullmakter)
Om en framtidsfullmakt uppfyller kraven i 3 och 4 §§, träder den i kraft när fullmaktsgivarens situation är sådan som anges i 1 §, alltså när fullmaktsgivaren inte längre har förmåga att ta hand om angelägenheterna som fullmakten avser. (9 § Lag om framtidsfullmakter)
Det är fullmaktshavaren som ska bedöma om framtidsfullmakten har trätt i kraft.
Om fullmaktshavaren bedömer att framtidsfullmakten har trätt i kraft, ska han eller hon snarast underrätta fullmaktsgivaren och fullmaktsgivarens make eller sambo och närmaste släktingar. Av underrättelsen ska det framgå att framtidsfullmakten har trätt i kraft och vad framtidsfullmakten innehåller. (10 § Lag om framtidsfullmakter)
Detta gäller inte om det i fullmakten har bestämts att ikraftträdandet ska prövas av domstol eller fullmaktshavaren annars begär en sådan prövning. Skälen för fullmaktshavaren att ansöka om att tingsrätten ska pröva ikraftträdandet kan variera. Rättens prövning kan vara en ovillkorlig förutsättning enligt framtidsfullmakten för att den ska kunna träda i kraft (detta är inget krav utan något man själv kan välja när man skriver fullmakten). Det kan också vara så att fullmaktshavaren vill ha en utomstående bedömning av ikraftträdandet. Oavsett vilket skäl som ligger bakom ansökan måste den prövas av tingsrätten.
Eventuell ansökan till tingsrätten om framtidsfullmaktens ikraftträdande
Tingsrätten ska på ansökan av fullmaktshavaren besluta att framtidsfullmakten har trätt i kraft, om förutsättningarna enligt 9 § första stycket är uppfyllda. (11 § Lag om framtidsfullmakter)
En ansökan görs till tingsrätten i den ort där fullmaktsgivaren är folkbokförd. Tillsammans med en ansökan enligt 11 § ska fullmaktshavaren ge in framtidsfullmakten i original eller bestyrkt kopia. (12 § Lag om framtidsfullmakter)
Fullmaktshavaren ska i ansökan även lämna kontaktuppgifter avseende fullmaktsgivaren och fullmaktsgivarens make eller sambo och närmaste släktingar.
Rätten ska inhämta ett läkarintyg eller någon annan likvärdig utredning beträffande fullmaktsgivarens hälsotillstånd, om det inte är uppenbart obehövligt. (13 § Lag om framtidsfullmakter)
Sammanfattning
Det finns alltså mallar på internet över hur framtidsfullmakten kan utformas. Se bara till att de formella kraven för framtidsfullmakten som finns i lagen är uppfyllda. Fullmakten behöver inte registreras hos någon myndighet utan det räcker att ha den i hemmet. Det är endast om man skriver i fullmakten att den endast får träda i kraft om tingsrätten beslutar det eller om om fullmaktshavaren begär att tingsrätten prövar ikraftträdandet som tingsrätten behöver blandas in.
Hoppas du fick svar på din fråga och lycka till!
Med Vänliga Hälsningar