Hur stämmer jag sjukhuset?

FRÅGA
Hejsan!Tänkte fråga om man har rätt och stämma sjukhuset för att jag fick medicin som stimulerar äggstockar under långtid och dobbel dosering, så att mina ägg tog slut och blivit ofrivilligt barnlös. Jag fick veta av en annan gynekolog att denna medicin få inte användas mer än 4-5 månader.
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Det korta svaret är att man alltid har en rätt att anmäla när man anser sig blivit felbehandlad av myndighet och om domstol anser att du felbehandlats och skadats genom vården har man rätt till ersättning.

För att anmäla fel eller brister kan du vända dig till inspektionen för vård och omsorg: www.ivo.se

Om din anmälan går vidare skickar inspektionen för vård och omsorg din anmälan till HSAN (kammarkollegiet) som sedan skickar frågan vidare till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd är en statlig, domstolsliknande myndighet som prövar behörighetsfrågor beträffande legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal.

Om du vill få ersättning för felet ska du då kontakta vårdgivarens försäkringsbolag: Patientförsäkringen LÖF. Deras hemsida finner du här: www.patientforsakring.se.

Du har även i vissa fall rätt till ersättning för skador enligt patientskadelagen. Skadorna ersätts av patientförsäkringen om skadorna kunde ha undvikits genom rätt vård (6 § Patientskadelagen). I min bedömning av din fråga och de uppgifter du givit anser jag att, om man genom rätt dosering och korrekt information till patienten inte riskerat ofrivillig barnlöshet (förutsatt att det är en välkänd bieffekt efter långvarigt bruk eller stor dosering), så är det att anses som en skada som hade kunnat undvikits.

För att ha rätt till ersättning ska din anmälan ha gjorts inom tio år från den tidpunkten skadan uppstod, men det kan vara svårt att bevisa efter så lång tid att skadan beror på felbehandling så det är alltid bäst att göra så fort som möjligt (23 § Patientskadelagen).

Det finns även en möjlighet att anmäla skada "vanliga" skadeståndslagen. Det sker då på samma grunder som patientskadelagen. Däremot kan du vara tvungen att betala mer rättegångskostnader om du väljer att stämma enligt skadeståndslagen än om du väljer att använda dig av patientskadelagen vilket kan vara mer riskfyllt.

Jag råder dig att i vart fall göra en anmälan. Det förlorar du inget på och i min bedömning anser jag definitivt att den skada du drabbats av är av allvarlig karaktär och berättigar ersättning om felbehandling kan anses föreligga!

Lycka till!

Om du vill ha mer rådgivning är du mer än välkommen att vända dig till några av våra andra tjänster:

- Gratis telefonrådgivning, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 2.

- Ställ en expressfråga och få garanterat svar inom tre dagar för 995 kr, klicka här

- Ställ en expressfråga och få garanterat svar inom 24 h för 1495 kr, klicka här

- Boka tid med en jurist för 1677,50 kr/h, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 1.

Med vänlig hälsning,

Natalie van den Broek
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hur kräver man skadestånd? (222)
2021-09-26 Hur kräver man ersättning för en misslyckad plastikoperation?
2021-09-17 Hur får man skadeståndsersättning som målsägande?
2021-09-10 Hur får man skadeståndsersättning som målsägande?
2021-08-18 Kan man få ut ersättning för ful ärrbildning?

Alla besvarade frågor (98633)