Hur ska vi göra för att gåva inte ska tillfalla sambo/make vid separation?

2017-04-18 i Bodelning
FRÅGA
Hej! Min son skall få en tomt av oss som ligger på vår fastighet som han själv kommer att bygga ett hus på. Han kommer att stå för lagfarten,lånen samt kontantinsatsen. Idag bor min son och hans flickvän hemma hos oss och jag undrar vad vi måste skriva för avtal mellan dom då vi inte vill att hans flickvän skall kunna ha anspråk på huset vid en ev. framtida separation?
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag förstår det som att ni har tänkt ge tomten som gåva till din son. Ni ska i så fall skriva ett gåvobrev där ni tydligt och klart uttrycker att fastigheten är din sons enskilda egendom. Detta bör även innefatta att huset som er son ska bygga också är enskild egendom, eftersom en sådan byggnad hör till fastigheten. I sådant fall kommer flickvännen inte kunna få bostaden genom bodelning eller genom övertagande. Enskild egendom ska inte ingå i bodelning varken vid skilsmässa eller då samboförhållande upphört. Övertagande av bostad kan inte ske om det finns ett villkor i samband med gåvan som säger att den ska vara enskild egendom. (se 7 kap 2 § 1 st p. 2, 10 kap 1 § 11 kap 8 § äktenskapsbalken + 4, 8 och 16 §§ sambolagen + 2 kap 1 § 1 st jordabalken)

Hoppas du har fått svar på din fråga, annars är du varmt välkommen att boka tid med Lawline Juristbyrå här.

Med vänlig hälsning,

Johanna Bergvall
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2828)
2021-07-20 Kan en bodelning klandras om den ena partens psykiska ohälsa utnyttjades?
2021-07-18 Hur går en bodelning till när ett samboförhållande upphör?
2021-07-18 Samtyckeskravet vid försäljning av gemensam bostad under pågående bodelning
2021-07-14 Hur beräknar man vad man ska köpa ut sin ex-partner för?

Alla besvarade frågor (94218)