Hur överlåter jag en bostadsrätt till min sambo när jag går bort?

2017-07-13 i Sambo
FRÅGA
Hej! Min blivande sambo kommer att flytta ihop med mig i min bostadsrätt, som jag ägt sedan 2011. Vi är båda runt åttio och har inga gemensamma barn men har barn på var sitt håll. Om jag går bort först så vill jag att min sambo ska kunna bo kvar. Hur löser vi detta? Mina barn är med på detta men jag antar att man ändå måste skriva något avtal.
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Huvudregeln är att sambos inte ärver varandra vilket framgår indirekt i 2 kap 1-3 § samt 3 kap 1-2 § ärvdabalken (ÄB). Enligt ärvdabalken är det endast makar, barn och släktingar (dock ej kusiner eller ännu mer avlägsna släktingar) som ärver.


Testamente

Dock kan detta kringgås genom testamente. Alltså kan du upprätta ett testamente där det framgår att du vill testamentera bostadsrätten till din sambo när du går bort. För ett giltigt testamente så krävs det att det närvarar två vittnen vid upprättandet samt dessa två vittnenas underskrift, 10 kap 1 § ÄB. Vidare så krävs att din sambo godkänns av bostadsrättsföreningen. Detta behövs eftersom din sambo övertar bostadsrätten och på så sätt sker en överlåtelse (även genom testamente), 6 kap 1-2 § bostadsrättslagen.


Barns rätt till laglott

Det ska dock beaktas att ditt barn har rätt att i vart fall få ut sin laglott vilket är 50%, dvs hälften, av det arv barnet skulle fått om barnet fått hela arvet, 7 kap 1 § ÄB. Säg att du har ett arv på 1 miljon kr och du har ett barn. Ditt barns arvslott skulle vara hela kvarlåtenskapen, dvs 1 miljon kr. Men om du vill testamentera bort en del av ditt arv ska din vilja respekteras, dock har ditt barn fortfarande rätt till sin laglott, dvs 50% av arvslotten vilket skulle vara 500.000kr.

Det finns dock inget som säger att ditt barn måste få ut laglotten utan då krävs det att barnet yrkar på jämkning av testamentet, 7 kap 3 § ÄB.

Sammanfattningsvis… så krävs det att ni upprättar ett testamente om att bostadsrätten ska övergå till din sambo för att ni ska vara säkra på att din vilja faktiskt går igenom. Ni bör dock beakta ditt barns rätt till laglott vid din bortgång, dvs hälften av din kvarlåtenskap.

Vi på Lawline har även möjligheten att hjälpa er att upprätta avtal, se här.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Frida Larsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo (492)
2021-07-26 Överlåta arv till mamma som var sambo med avliden pappa
2021-07-14 Tolkning av testamente mellan sambor
2021-07-14 Vad händer med bostadsrätten om ens sambo dör?
2021-06-30 Bodelning vid samboförhållandets upphörande

Alla besvarade frågor (94351)