Hur mycket ärver särkullbarn?

2017-10-29 i Särkullbarn
FRÅGA
Särkullbarn. Hur räknar man ut hur mycket det blir?
SVAR

Hej!
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Arvsrätten regleras i ärvdabalken (ÄB).

Den första arvsklassen består enligt 2 kap. 1 § ÄB av bröstarvingar, vilket är barn, barnbarn, barnbarnsbarn osv. Om ett barn har avlidit före den avlidne träder dess avkomlingar in och delar lika på barnets lott. Om det finns arvingar i denna första arvsklass kommer de att dela lika på hela arvet.

Enligt 3 kap. 1 § ÄB går dock makes arvsrätt först. Den efterlevande maken kommer alltså att ärva istället för barnen, och barnen kommer att få efterarvsrätt vilket innebär att de kommer att få ut sin del av arvet först när den efterlevande maken avlider. Undantaget är särkullbarn som har rätt att få ut sin del direkt.

Hur mycket varje barn ärver beror alltså på hur många barn det finns. Man räknar in både gemensamma barn och särkullbarn och delar sedan lika. De gemensamma barnens del går till den efterlevande maken, medan särkullbarnen kan få ut sin del direkt. Den del som ett särkullbarn ärver kommer alltså att vara arvet delat på det antal bröstarvingar som den som avlidit har.

Hoppas att du har fått svar på din fråga!
Vänligen,

Emma Fagerberg
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Särkullbarn (1223)
2021-09-18 Särkullbarns rätt till arv
2021-09-17 Kan mammas särkullbarn ärva pappas egendom?
2021-09-14 Vad händer om en make dör och har särkullbarn?
2021-09-14 ​Kan den efterlevande maken/makan bo kvar i det gemensamma huset när det finns särkullbarn?

Alla besvarade frågor (95778)