Hur många månaders avgångsvederlag är brukligt?

2019-10-27 i ARBETSRÄTT
FRÅGA
Om man har varit fast anställd i 12 år är 60 år, hur många månaders avgångsvederlag är brukligt, det skiljer säkert från omständigheter och fall till fall, men vad kan vara ett genomsnitt i månader?
SVAR

Hej och tack för din fråga till Lawline!

Vad är avgångsvederlag?

Avgångsvederlaget är, till skillnad för den lön man har rätt till under uppsägningstiden, frivilligt för arbetsgivaren och kan erbjudas i samband med du blir uppsagd eller om du säger upp dig själv. Det finns således inte reglerat i lag. Ett avgångsvederlag förhandlas fram mellan dig och arbetsgivaren.

Vad är brukligt avgångsvederlag?

Vad som är ett brukligt avgångsvederlag är svårt att bedöma eftersom det måste prövas i varje enskilt fall, precis som du säger. Förutom antalet år du arbetat i företaget beaktas vad du haft för ställning/roll och vilka arbetsuppgifter du har haft inom företaget.

Om du är ansluten till ett fackförbund kan de hjälpa dig vid en förhandling. Ett fackförbund har god insikt och kunskap om vad som är brukligt och kan hjälpa dig på bästa sätt. Jag kan dessvärre inte ge något besked i frågan är jag ledsen.

Emil Duberg
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1750)
2020-07-31 Vad kan man göra om en kollega inte jobbar, och chefen inte gör något åt saken?
2020-07-28 Hur får jag min lön när jag inte skrev ett avtal?
2020-07-20 Fråga om dygnsvila
2020-07-08 Har fått kravbrev från arbetsgivare - vad ska jag göra?

Alla besvarade frågor (82649)