Hur många anställningar får man ha hos samma arbetsgivare?

2020-05-11 i ARBETSRÄTT
FRÅGA
Jag vill veta om man kan ha 2 olika anställningar inom samma bolag, dvs om jag t.ex. jobbar 40 % som studievägledare men vill komplettera denna anställning i form av en tjänst som administratör och då 60 %. Sammanfattat är min fråga om man får ha två olika tjänster med två olika löner hos en arbetsgivare? Tacksam för hänvisning till lagrum.
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Lagregler om anställningar finns i lag om anställningsskydd (LAS). De reglerna täcker inte dig som arbetstagare, utan din(a) anställning(ar) i sig. Det finns inget lagrum som säger att du inte får ha två anställningar hos en och samma arbetsgivare. Däremot finns det indirekta regler om lojalitetsplikt om man har två anställningar hos olika arbetsgivare, vilket inte är tillämpligt för dig eftersom du har lojalitetsplikt mot en och samma arbetsgivare.

Eftersom det inte finns några förbud finns det tyvärr inga lagrum jag kan hänvisa till. Du får ha så många anställningar hos en och samma arbetsgivare som du och arbetsgivaren vill, så länge det håller sig inom arbetstidslagens ramar.

Vänligen

Caroline Halfvarson
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1781)
2020-10-25 Finns det formkrav på ett anställningsavtal?
2020-10-24 tatueringar i juristbranschen
2020-10-23 Har en arbetsgivare rätt att begära ut belastningsregister?
2020-10-22 Behöver en anställd tala om för sin arbetsgivare om sina mediciner?

Alla besvarade frågor (85367)