Hur kommer arvet att fördelas?

2017-06-11 i Särkullbarn
FRÅGA
Mina föräldrar var gifta. Nu har min pappa avlidit och det har fram kommit att han har ett utomäktenskapsbarn. Min mamma är fortfarande i livet. Jag och min bror undrar nu hur arvet kommer att fördelas efter min pappa.
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Regler om arv finns i Ärvdabalk (1958:637) (ÄB).

Om den avlidne personen var gift ska kvarlåtenskapen tillfalla den efterlevande maken, 3:1 ÄB. Om den avlidne däremot efterlämnar ett barn som inte är den efterlevande makens barn (ett särkullbarn) har särkullbarnet rätt att få ut sin andel av arvet direkt. Eftersom att din pappa har tre barn ska hans kvarlåtenskap fördelas på tre. Särkullbarnet kommer att ärva en tredjedel. Din mamma kommer att ärva två tredjedelar med fri förfoganderätt. Det innebär att hon kan göra vad hon vill förutom att testamentera bort egendomen. När din mor går bort har du och din bror rätt till efterarv från er far, 3:2 3 st. ÄB.

Särkullbarnet kan dock välja om han eller hon vill få sin del av arvet direkt eller inte. Om särkullbarnet väljer att inte ta ut sitt arv direkt har han eller hon sedan rätt att ärva din mor, 3:9 ÄB.

Hoppas att du fick svar på din fråga.

Vänligen,

Malin Brännström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Särkullbarn (1200)
2021-07-29 Min svärmors man har gått bort, kan hans särkullbarn ärva från henne?
2021-07-28 Min mor har gått bort, kan hennes man behålla alla hennes pengar?
2021-07-28 Det finns obetalda räkningar och särkullbarn, hur fördelas arvet?
2021-07-26 Särkullbarns rätt till arv före fostermors rätt

Alla besvarade frågor (94413)