hur gör man så att gåva inte utgör förskott på arv?

2021-05-20 i Förskott på arv
FRÅGA
Jag vill INTE att gåva till någon av mina barn ska utgöra förskott på arv. Hur mycket skulle det kosta att få det formulerat och skrivet av er?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det du behöver skriva är ett gåvobrev, däri det bör framgå att gåvan inte ska utgöra ett förskott på arv. Viktigt är att det framgår tydligt vilka som är givare och mottagare, och att gåvan inte utgör förskott på arv. Jag vill uppmärksamma att om gåvan inskränker annan arvinges laglott, och den kan likställas med ett testamente, kan den som erhållit gåvan bli skyldig att ge tillbaka del av den eller utge ersättning för dess värde så de kränkta laglotterna täcks (7 kap. 4§ Ärvdabalken).

För att få hjälp med att skriva ett gåvobrev kan du köpa en av våra tjänster under "fast pris". Det finns en tjänst som avser gåvobrev, och kostar 1 995 kr om det avser lös egendom, och 3 995 kr om det avser fastighet eller bostadsrätt. Är det fastighet inkluderas upp till 30 minuters konsultation via mejl eller telefon, om det är lös egendom (ex. bil, möbler, pengar) så inkluderas 15 minuters konsultation via mejl eller telefon, se här.

Om du önskar komma i kontakt med vår juristbyrå kan du återkomma till mig så kan jag härleda dig vidare! Jag nås för ändamålet på sara.pedersen@lawline.se

Hoppas du fått svar på din fråga!

Vänligen,

Sara Pedersen
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Förskott på arv (1237)
2021-06-13 Räknas gåva till barnbarn som förskott på arv?
2021-06-12 Arvsrättsliga konsekvenser vid försäljning av bostad till under marknadsvärdet
2021-06-12 Möjligheter att begränsa arv till bröstarvinge
2021-06-11 Hur värderas en gåva som varit förskott på arv?

Alla besvarade frågor (93136)