Hur fördelas min egendom och arvet vid min bortgång, och kan jag skriva ett testamente för att påverka detta?
Lawline svarar
Hej och tack för att du kontaktar oss på Lawline!
Jag förstår att du vill veta hur din egendom, inklusive bostadsrätt och besparingar, ska fördelas om du går bort, samt om din fru kan ta över bostadsrätten. Du undrar också om det går att skriva ett testamente för att tydliggöra fördelningen av egendom mellan din fru och ditt barn från ett tidigare förhållande. Jag kommer att ge svar utifrån Äktenskapsbalken (ÄktB) och Ärvdabalken (ÄB).
Hur fördelas egendom om du går bort?
Vid en bodelning, som sker när ett äktenskap upplöses (antingen genom dödsfall eller skilsmässa), delas makarnas gemensamma egendom, det som kallas giftorättsgods (ÄktB 7 kap. 1 §). Giftorättsgods är all egendom som inte är enskild, dvs. som inte på grund av äktenskapsförord eller villkor i ett testamente eller gåvobrev tillhör den ena partnern. Enskilda egendom ingår inte i bodelningen vid en skilsmässa eller ett dödsfall. När bodelningen görs beräknas båda makarnas andel i boet, och eventuella skulder dras av (ÄktB 10 kap. 1 § och 11 kap. 1-3 §§). Den egendom som är kvar delas lika mellan makarna (ÄktB 11 kap. 7 §).
Vad händer med bostadsrätten?
När ni delar upp egendomen vid en bodelning har varje make rätt att få behålla sin egendom eller den del av den som de önskar, så länge båda är överens (ÄktB 11 kap. 7 §). Om ni inte är överens, kan den make som har störst behov av bostaden få ta över den. Vid bedömningen av behovet tas faktorer som till exempel hälsa, ålder och möjlighet att hitta en annan bostad i beaktande (ÄktB 11 kap. 8 §).
Om den ena maken tar över bostaden, räknas bostadens värde bort från den personens andel vid bodelningen (ÄktB 11 kap. 10 §). Om den andra maken inte får tillräckligt i egendom kan den som behåller bostaden behöva betala mellanskillnaden.
Hur fungerar arvet?
Enligt den legala arvsordningen (ÄB 3 kap. 1 §) är det din efterlevande fru som ärver dig om du går bort. Om du har barn från ett tidigare förhållande, har dessa rätt att kräva sin laglott, vilket är hälften av vad de skulle ha ärvt enligt den legala arvsordningen (ÄB 7 kap. 1 §). Dina barn har alltså rätt till sin laglott, medan din fru får resten av arvet.
Kan man skriva ett testamente?
Ja, du kan skriva ett testamente för att reglera hur du vill att dina tillgångar ska fördelas när du går bort. Du kan med andra ord testamentera så att din fru inte får ta del av din kvarlåtensk (ÄB 13 kap.).
Sammanfattning
- Vid bodelning delas giftorättsgodset lika mellan makarna, men varje make kan behålla sin egendom om ni är överens.
- Om makarna inte är överens om vem som ska få bostaden, kan den som har störst behov av den få den vid bodelningen.
- En efterlevande fru ärver den avlidne maken enligt den legala arvsordningen, men om det finns barn från ett tidigare förhållande kan de kräva sin laglott.
- Om du vill förtydliga fördelningen av dina tillgångar, kan du skriva ett testamente. Men laglotten för särkullbarn kan inte påverkas av testamentet (ÄB 7 kap. 3 §).
Rekommendation
Jag rekommenderar att du skriver ett testamente för att tydligt klargöra hur du vill att din egendom ska fördelas. Om du har specifika önskemål om att undvika att viss egendom ska vara giftorättsgods, kan ni även överväga att upprätta ett äktenskapsförord. Om du vill ha hjälp med att upprätta testamente eller äktenskapsförord, är du välkommen att kontakta mig på sara.djogic@lawline.se.
Jag hoppas att detta ger dig svar på din fråga!