Hur får man använda sig av ett inspelat samtal mellan flera personer?
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Tillämplig lag är i detta fall brottsbalken (BrB). I svaret kommer det redogöras för vad som gäller vid inspelning av telefonsamtal och vad man får använda inspelningen till.
Tillåten avlyssning
Utgångspunkten är att det är olagligt att spela in privata samtal om de som deltar i samtalet är omedvetna om inspelningen, samt att den person som spelar in inte deltar i samtalet. Detta enligt 4 kap. 9a § BrB. Det är således tillåtet att spela in samtal som du själv deltar i, även fast motparten är omedveten om inspelningen.
Hur får man använda sig av det inspelade samtalet?
Som ovan nämnt är det själva inspelningen som är olaglig om den personen som spelar in samtalet inte själv deltar. Däremot är det inte enligt paragrafen ett brott att lyssna på inspelningen i efterhand. Om man vill använda ett inspelat telefonsamtal (där man själv deltagit) i en brottsutredning, går det bra att lämna inspelningen till polisen.
Att spela upp samtalet för en annan person i privata syften kan aktualisera andra brott beroende på vad det är för information som framkommer i samtalet. Ett exempel är förtal där det i 5 kap. 1 § BrB stadgas att den som pekar ut någon som brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller lämnar uppgifter som är ägnad att utsätta någon för andras missaktning kan dömas till förtal. Om det inspelade samtalet innehåller känslig information om en person kan det aktualisera förtal om man spelar upp samtalet för andra personer.
Sammanfattningsvis finns det inget hinder mot att du lämnar in det inspelade samtalet till polisen om du vill att den ska vara med i en brottsutredning. Vad gäller uppspelning av samtalet i andra sammanhang kan det aktualisera brott, till exempel förtal, om informationen som framkommer i inspelningen är känslig.
Om du har ytterligare frågor är du varmt välkommen att återkomma till oss på Lawline.
Med vänlig hälsning,