Hur adopterar jag min frus dotter?

2017-11-09 i Adoption
FRÅGA
Hur gör jag för att abutera min frus dotter. (Vi är gifta och rigisterat vårt äktenskap i svergie) Dom kommer från urkaina har ukrainska medlemskap. Dottern är 20 år. Hur går man till väga .Med vänlig hälsning frank
SVAR

Hej

Tack för att du vänder dig till Lawline!

På Stockholms tingsrätts hemsida kan du läsa svar på några frågor om adoption, här!

Det går bra att adoptera en vuxen så länge båda undertecknar adoptionsansökan. Eftersom du ska adoptera din frus dotter behöver du även din frus samtycke (4 kap. 3 § föräldrabalken). Hennes dotter behöver också ha sin hemvist i Sverige för att domstolen ska kunna pröva en sådan ansökan. Prövningen tar då sikte på om adoptionen är lämplig (4 kap. 6 § föräldrabalken). För att en adoption ska ses som lämplig krävs att den som vill adoptera har uppfostrat barnet, vill uppfostra det eller det annars med hänsyn till det personliga förhållandet mellan den som vill adoptera och barnet finns särskild anledning till adoptionen. Ett sådant förhållande föreligger oftast när man adopterar sin makas dotter. Ansökan om adoption skickas till tingsrätten i den stad ni bor i.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Bästa hälsningar

Ahmet Ercin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Adoption (605)
2021-09-18 Om man har ensam vårdnad av barnen, måste den biologiska pappan godkänna att min sambo adopterar barnen?
2021-09-11 Kan min sambo adoptera mitt barn?
2021-08-31 Adoption av makes barn
2021-07-31 Möjligheten att adoptera eller få vårdnaden om bonusbarn

Alla besvarade frågor (95783)